warna air kencing wanita hamil muda

Apabila anda cuba cak bagi hamil, anda harus peka dengan tanda hamil nan siapa membawa diri ke fasa nan lebih menggembirakan. Dan kebiasaannya tanda hamil ini sama seperti mana tanda nak datang bulan!

Walau bagaimanapun, kejayaan itu akan menjadi makin licik dan misteri apabila terdapatnya implantasi awal iaitu pengeluaran darah seakan-akan haid. Kejadian implantasi ini akan membuatkan anda abnormal keliru setimbang ada bakat yang keluar itu adakah
spotting
jenama hamil ataupun menstruasi?

Jom kita tengok bagaimana beliau bisa membezakan sebanding cak semau darah yang keluar itu satu tera mengandung bersumber implantasi atau sebenarnya pembawaan haid.

Tanda Hamil Nan Ketara

tanda hamil sakit payudara

1. Payudara sakit/ bengkak:
Apabila anda hamil, badan ia mengalami peralihan ki akbar privat hormon khususnya, peningkatan dalam estrogen dan progesteron buat menyokong bayi anda nan menengah membengkak.

Perubahan dalam hormon ini boleh beramal kepada banyak gejala, termasuk di bahagian payudara. Selalunya, peralihan puas payudara termasuklah terasa guncangan alias bengkak mula menjadi ketara beberapa hari sebelum terlepas haid.

2.
Cramp perut seakan nak period:
Walaupun kekejangan dan gempa bumi di bahagian dasar kandungan dapat menandakan datangnya haid, ia juga bisa menjadi merek implantasi.

Kekejangan implantasi dapat bertindak dengan atau minus pendarahan, dan kelihatannya berasa berbeza daripada kekejangan detik ingin haid. Laksana contoh, anda mungkin berasa gempa bumi yang ringan hingga sederhana yang dapat datang dan hilang sepanjang beberapa musim.

3. Peranakan bloated:Kita semua nikah mengalami perut kembung maupun sembelit dari semasa ke semasa, dan kedua-duanya lagi adalah sangka absah semasa kehamilan. Sekali pun, perubahan hormon itu adalah puncanya.

Mereka melambatkan penghadaman, yang bisa menyebabkan penumpukan gegana di internal perut muda sehingga menyebabkan sembelit.

Pada awalnya, kembung makanan atau sembelit barangkali ringan dan disertai dengan gejala kehamilan yang lain. Tetapi jika engkau betul-betul hamil, simptom ini mungkin kekal sepanjang kehamilan sira.

4. Nyeri tungkai di bahagian peha:
Bahagian peha anda boleh jadi terasa nyeri pinggang dan ngilu, tidak sama dengan biasa seandainya anda sedang hamil.

5. Sakit kepala:
Guncangan pemimpin boleh berlaku kerana kenaikan jumlah darah dan perubahan hormon yang main-main lega sediakala kehamilan. Anda juga boleh mengalami nyeri superior jikalau kamu mengalami dehidrasi akibat loya.

sakit tanda tanda awal hamil

6. Mual dan muntah-muntah:
Ia mungkin adalah gejala kehamilan yang paling lazim berlaku. Gejala ini boleh dolan seawal dua minggu sehabis persenyawaan.

Privat seputar minggu keempat kehamilan dan tepat sreg periode anda akan terlepas haid jika anda hamil. Sesetengah wanita bagaimanapun mungkin lain mengalami loya atau muntah adakalanya.

7. Kerap kencing:
Jika anda kerap berulang-alik ke tandas untuk membuang air kecil sekeliling masa haid anda nan seterusnya, ini siapa menjadi merek kehamilan.

Kehamilan meningkatkan jumlah darah kerumahtanggaan jasmani anda, yang memasrahkan buah punggung sira kian banyak cecair untuk ditapis dan lebih banyak objek buangan untuk disingkirkan. Makara, jika kamu hamil, sira mungkin perasan anda semakin kerap kencing. Ini yaitu satu gejala yang dapat semenjak lebih tadinya dan akan berlarutan selama kehamilan anda.

8. Kelelahan:
Kepayahan plong awal kehamilan merupakan perkara biasa, dan sesetengah wanita mungkin menyedarinya sebelum mereka tahu bahawa mereka hamil. Malah, kecapekan mungkin berlaku selincam seminggu setelah pembuahan. Ini bermain kerana pergantian seketika dalam tahap hormon, terutamanya pertambahan progesteron.

9. Selalu menyampuk:
Selain mudah berasa lelah, dia juga akan lebih senang bagi berasa menarung dan terpejamkan meskipun di siang tahun ketika di awal kehamilan.

Tanda Hamil Yang Paling Ketara, Boleh Tahu & Nampak Tak Sampai Satu Bulan!

10. Lapar tanda semula kehamilan: Dia juga adalah salah satu simptom mengandung yang kerap dialami wanita. Keadaan ini terjadi akibat daripada perubahan hormon yang berlaku kerumahtanggaan badan apabila hamil.

11. Selera makan mungkin berkurangan:Sahaja, cak semau lagi wanita yang hilang selera makan momen di awal kehamilan akibat cinta mengalami rasa enek dan muntah-muntah.

12. Sensitif sreg sesuatu bau dan rasa:Ramai wanita menyatakan bahawa sensitivitas terhadap bau adalah salah satu tanda pregnant nan mula-mula. Malah, sebanyak dua pertiga wanita menjadi makin sensitif atau reaktif terhadap bau di sekeliling mereka semasa mengandung.

Dan selalunya, deria bau yang meningkat ini boleh bertahan sepanjang trimester pertama atau seterusnya, dan bersedekah kepada gejala bukan seperti mana loya, dan keinginan atau kewegahan untuk bersantap.

13. Spotting ataupun pendarahan implantasi:
Ramai wanita tergemap apabila mengetahui bahawa tompok atau pendarahan kecil boleh menjadi petanda mengandung, tetapi sangka-agak suatu pertiga wanita mengalami gejala hamil ini. Ini kerap dipanggil bak pendarahan implantasi kerana doktor percaya ia berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat (atau implan) sendiri ke dalam sepuhan rahim. Ini berbeza ketimbang pendarahan yang boleh berperan daripada sesuatu seperti keguguran, yang biasanya lebih berat.


Segala Itu Implantasi?

beza tanda awal hamil dengan haid

Implantasi merupakan keadaan di mana sperma membuahkan telur intern tiub fallopian. Selepas itu, sel dibahagikan dan bilangannya semakin bertambah.

Kemudian, telur yang disenyawakan itu akan bergerak ke arah rahim. Di sana, beliau akan tumbuh sehingga pas masak dan menjadi
blasctocyct.

Sesudah itu, blastocyct akan terendam privat tisu uterus/kas dapur dan ini dikenali sebagai implantasi. Terlebih, implantasi selalu bermain dalam tempoh musim kiranya beliau datang haid.

Jadi, dia akan menyebabkan sesetengah wanita keliru sama cak semau anda hamil ataupun hinggap bulan. Jika terjadi implantasi ini, ibu hamil tak perlu mangut kerana ia adalah salah satu simptom hamil awal.


Ketahui Simptom Implantasi

Secara galibnya, simptom implantasi yang menang adalah sama dengan berikut:

 • Kekejangan:
  Wanita tersebut akan merasakan kekejangan atau ketidakselesaan pada abdomen bahagian sumber akar (di kawasan rezeki). Sahaja tak semua wanita alaminya kerana keunggulan hamil setiap orang ialah berbeza-beza.
 • Kekejangan ini dolan apabila
  blastocyct
  melupakan diri ke dalam dinding uterus. Namun, kekejangan ini saja dolan makin ringan dan berlangsung selama satu ke dua perian.
 • Spotting/noda darah:
  Pendarahan implantasi dikenali umpama spotting. Beliau merupakan riuk satu merek hamil awal.


Bagaimanakah Perbezaan Antara Pendarahan Implantasi/ Spotting dan Darah Haid?

 • Warna pembawaan yang berbeza:
  Darah haid berwarna merah tua. Pendarahan implantasi pula biasanya berwarna merah jambu putih lesi atau coklat pekat.
 • Tidak beku:
  Pendarahan implant bukan cak semau bakat beku dan teksturnya tak sebabat begitu juga darah haid.
 • Tempoh yang lebih pendek:
  Menstruasi normal berlangsung sejauh tiga ke sapta periode. Tapi pendarahan implantasi hanya memerlukan sedikit masa sebagaimana sejauh sejumlah jam ataupun tiga hari secara keseluruhan.
 • Bukan berat seperti haid: Detik menstruasi, kita perlu pakai tuala wanita kerana darah akan mengalir menyempurnakan seluar n domestik. Tapi pendarahan implan tidak memerlukannya kerana tetapi sedikit saja darah akan keluar.

antara implantasi dan haid


Lain-lain Tera Hamil Wanita Harus Lebih Peka

Implantasi kerumahtanggaan pengenalan lain adalah pengesahan tanda hamil awal. Berikut merupakan gejala lain yang menunjukkan bahawa anda sedang berbadan dua dan ciri-ciri mengandung ini adalah antara yang paling kecil lazim berlaku:

 • Haid lewat

Biasanya haid anda kelak secara teratur setiap bulan. Tapi sekonyongkonyong, haid tidak datang dan lewat terbit tempoh yang sepatutnya. Ini kali anda madya makmur di fasa awal kehamilan. Luang tak kendatipun period anda yunior dulu satu waktu beliau dah bisa check menggunakan pregnancy test!

 • Payudara sensitif

Anda mungkin mendapati tetek terbantah membelenting atau terasa sakit. Ini ialah stempel hamil dan berlaku kerana perubahan rembesan hormon.

 • Terlalu emosi / moody

Jika anda merasakan diri camar emosi berbanding sebelumya. Ini juga yaitu keseleo satu tanda-tanda orang mengandung kerana perlintasan hormon.

 • Mengelak kas dapur tertentu

Kehamilan ada ketikanya membuatkan ibu hamil sensitif terhadap bau dan rasa nan datang daripada makanan tertentu.

 • Rasa kembung perut

Dia merasakan perut seperti mana kelenteng nan rata-rata berlaku sebelum haid. Ia barangkali angkara perubahan hormon.

 • Hidung tersumbat

Apabila perubahan hormon terjadi dia boleh menyebabkan membrane mucus hidung membengkak. Pendarahan indra juga dapat bertindak.

 • Sembelit

Perlintasan pada hormon juga boleh melambatkan sistem pencernaan sekaligus menyebabkan sembelit.

Mengidam Tanda Kehamilan

“Mengidam” adalah satu pengalaman yang lumrah dialami oleh biasanya wanita hamil. Mengidam boleh diterjemahkan sebagai kehausan yang tinggi terhadap sesuatu jenis makanan nan dirasai ketika mengandung. Sampai-sampai kini, tidak sahaja makanan yang diidamkan sahaja benda-benda lain yang kadang-kala sangka tersendiri dan jarang.

Simptom pregnant seperti mengidam ini dialami mengikut waktu atau dalam tempoh kehamilan yang berbeza di antara seseorang wanita. Terdapat juga peristiwa di mana seseorang wanita mengandung memilih untuk makan sesuatu yang sesungguhnya bukan akan dimakan plong periode-hari biasa jikalau bukan mengandung.

Begitu sekali lagi, mengidam semasa mengandung tidak berlaku kepada semua wanita hamil.

Jika ada sebarang kebimbangan maupun soalan nan lebih lanjut tentang kitaran haid atau panduan berkaitan kehamilan anda, terus semata-mata berjumpa yang lebih pakar untuk memafhumi sama ada anda khusyuk hamil atau sebaliknya.

Artikel ini membujur keizinan tinimbang theAsianparent Singapore bikin diterjemahkan.

Di theAsianparent Malaysia, utama bikin kami untuk membekalkan engkau takrif yang betul, penting dan tepat pada masanya. Semata-mata ini tidak berfungsi seumpama alternatif untuk petuah perubatan atau rawatan perubatan. theAsianparent Malaysia lain bertanggungjawab terhadap mereka yang memilih lakukan mengambil ubat berdasarkan maklumat daripada laman web kami. Jikalau ia mempunyai sebarang syak wasangka, kami mengesyorkan hendaknya dia tawar-menawar dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat nan kian jelas.Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau harga diri Facebook yang bukan, minus anugerah kredit dan rangkulan nan tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman

theAsianparent Malaysia


Baca juga: 16 Label Hamil Dah Masuh Tiga Hari, No.9 Paling Senang Nak Tahu

Baca juga:7 Tanda Hamil 2 Minggu Yang Buat Ramai Ibu Keliru, Hari Inilah Sesuai Buat Testing Kehamilan!

Baca juga:Kejang Perut Melampau Sediakala Kehamilan, Salah Satu Tanda Hamil Ectopic Atau Luar Rahim!

Ada isu keibubapaan nan buat kamu risau? Jom baca artikel ataupun cak bertanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Source: https://my.theasianparent.com/tanda-hamil