Cara Memperbaiki Gitar Yang Patah

Wings
Wings.jpg

Wings.

Latar belakang
Terbit berpangkal
Kuala Lumpur

Kuala Lumpur,

Malaysia

Malaysia
Genre Rock, Heavy Metal, Hard Rock, Glam Rock
Pencahanan Penyanyi/Pemuzik
Instrumen Vokal/Band
Perian aktif 1985–kini

Syarikat rakaman

ASP (1987–1988)
BMG (1988–2002)
KRU Music (2014)

Pengkarya berkait

Awie, M. Nasir, Search, JS Kevin

Laman sesawang

http://www.instagram.com/opera.wings
Ahli Awie – Vokal

Eddie – Bass

Black – Dram

Edrie Hashim – Gitar

Syam – Gitar akustik
Bekas juru Mel – Vokal

Mus – Vokal

Joe – Gitar listrik Penting

Jojet – Dram

Wings
ialah sebuah kumpulan muzik rock Malaysia yang ditubuhkan sreg tahun 1985 di Estuari Selut, Malaysia. Semasa penubuhannya, kumpulan ini dianggotai oleh lima anggota pangkal yang terdiri dari Awie (Penyanyi), Syam (Gitar Terdepan), Baharom (Gitar listrik Kedua), Zul (Bass) dan Jojet (Dram). Hanya jumlah anggota Wings telah berubah dengan menjadikan catur individu anggota doang selepas beberapa anggota bersilih ganti. Awie, Joe, Eddie dan Black adalah anggota yang telah mengambil paser waktu yang lama untuk menganggotai antologi ini.

Pada bulan 31 Oktober 2022, sempena hari jadi penubuhan kumpulan Wings ke-30, Wings sudah lalu mengadakan konsert bersejarah berskala samudra yang bertemakan ‘Konsert Wings 30 tahun’ di Stadium Merdeka Hilir Lumpur yang ulung memukau makin 20 mili manusia penonton.

Sehingga kini kumpulan Wings telah menerbitkan sebanyak sebelas buah album studio tak tertulis sejarah kompilasi, live dan album sanggar bersama Search. Hampir kesemua album Wings berjaya mencapai jualan ketahap Rahmat Platinum, Anugerah Double Platinum, Anugerah Tripple Platinum dan sehingga ke Rahmat Quadraple Platinum. Ki kenangan studio Wings ke-11,
Menakluk Kosmos
(2014) telah terjual sebanyak 10,000 unit. Wings ikut tidak ketinggalan untuk menceburi dalam pabrik perfileman yang telah juga muncul sebanyak enam buah filem dan antaranya ialah Pemburu Bayang (1993) dan Leftwings (2012).

Kini anggota Wings hanya menjadi tiga orang iaitu Awie, Eddie dan Black selepas pemain gitar listrik utamanya, Joe meninggalkan kumpulan ini pada penghujung tahun 2022 berikutan keburukan jantung yang dihadapinya setelah 28 tahun anda mengharungi senang duka bersama Wings. Ini menjadikan Eddie sebagai anggota nan paling kecil lama tarik urat di privat Wings kerana sebelum ini Awie, Black dan Syam pernah keluar dari antologi tersebut. Awie memencilkan Wings pasca- album “Bazooka Penaka”, Black pasca- album “Teori Domino” dan Syam sehabis album mula-mula “Borgol Irama”. Ezzuddin

Setelah Joe meninggalkan kumpulan ini pada penghujung masa 2022, Wings menggunakan stempel Wings & Superfriends seketika.[1]
Ini berikutan Wings berkompromi bakal memerlukan dua khidmat anak komidi gitar utama yang berpengalaman iaitu Syam yang pula merupakan anggota asal Wings dan Edrie Hashim (Kancah anggota Pusparagam Chapters) bagaikan pemuzik undangan nan di beri gelaran Superfriends bikin menggantikan tempat Joe. Plong masa 2022 Syam dan Edrie sah lampir Wings sesudah Awie, Eddie dan Black bersetuju bikin takhlik 5 orang anggota kumpulan Wings. Tera Wings & Superfriends tidak digunakan kembali. Wings dibentukkan lima orang anggota iaitu Awie (Pendendang), Syam (Gitar listrik Utama), Edrie (Mandolin Utama), Eddie (Mandolin Bass) dan Black (Dram).

Sejarah

[sunting
|
sunting mata air]

1985 – 1987: Penubuhan Dan Kejayaan Awal

[sunting
|
sunting sumber]

Sejarah penubuhan Wings bermula pada sekeliling periode 1985 di Sekolah Medium Kebangsaan Seri Ampang, Kuala Lunau. Di situ lima basyar anak cukup umur yang masih memaksudkan bergabung tenaga membentuk sebuah pancaragam sekolah. Oleh kerana terdorong dan amat meminati muzik terutama musik Rock, mereka telah membujur perkenalan awal seia lakukan mendendangkan lagu berirama Rock ‘Falak’ Roll di sepanjang persembahan mereka. Ketika itu bermula dengan kelahiran kumpulan kugiran walaupun antologi ini belum mempunyai nama kumpulan.

Lima remaja muda ini iaitu Awie (Penyanyi), Syam (Gitar terdahulu), Baharom (Gitar kedua), Zul (Gitar Bass) dan Jojet (Dram) telah bersepakat untuk membentuk sebuah kumpulan kugiran yang di pasrah merek antologi Wings yang diasaskan maka itu Awie, Syam dan Jojet di mana nama kumpulan tersebut adalah cap yang terbaik dan pilihan paling tepat buat mereka. Ilham penggunaan merek Wings (Intern terjemah dewan bahasa ‘Sayap-Sayap’) sebagai nama kumpulan itu dicetuskan kerana cak semau berpendapat selalu menegur urat dan lengannya kelihatan sebagaimana ‘Sayap ataupun Kepak’ (Kerumahtanggaan terjemah Bahasa Inggeris ‘Wing‘). Maka dengan itu cap baharunya kumpulan Wings. Perpecahan melanda kumpulan ini apabila Baharom dan Zul membawa haluannya yang tersendiri, manakala Jojet berhijrah ke Kumpulan Gersang.

Pada awal tahun 1987, Wings bernasib baik tawaran bagi merakamkan sejarah di bawah syarikat label ASP dan nama Wings digunakan laksana stempel kumpulan ini. Wings bertungkus-lumus menyiapkan album mula-mula mereka berjudul Belenggu Irama yang dikeluarkan pada tahun 1987 dengan bantuan anggota gantian iaitu Eddie selaku pemain mandolin bass dan Black (Tempat pemain dram Himpunan Babylon) pula mengaplus panggung Jojet selain Awiedan Syam adalah selaku anggota asal. Wings telah beruntung kata setuju buat mengurangkan suatu lagi kekosongan anggota untuk menjadikan catur orang anggota cuma di dalam antologi ini.

Ketika muzik rock mula beruntung wadah, kemunculan sebuah kumpulan seperti Wings sepantasnya memanaskan arena muzik rock tanahair. Wings tampil dengan kelainan tersendiri dengan muzik yang dibawakan mereka patut mantap walaupun ini adalah rekaman purwa.

Dengan susunan muzik yang baik dan buaian yang berenergi serta dibantu oleh komposer dan penulis lirik populer begitu juga M. Nasir, J. S. Kevin, Bob Lokman adalah pertarungan mula-mula Wings di persada seni tanahair menampakkan hasil apabila album ini mujur penampikan menggalakkan. Walaupun mereka terdesak berdepan dengan komplikasi iaitu lagu mereka tidak di ter-hormat penyiarannya diradio dan televisyen makanya Radio Television Malaysia (RTM) semata-mata pencinta muzik rock tetap boleh mencobai bahang ‘Belenggu Nada’.

Lagu seperti

Gari Musik
,

Intan Ku Kesepian
,

Biarkan Berlalu
,

Inspirasi Taming Pati

dan

Peronda Jaket Sensasional

adalah antara lagu nan menjadi kegilaan remaja Malaysia. Pihak RTM tidak membagi kelulusan penyiaran terhadap lagu Wings atas alasan lirik lagu dan imej pakaian Wings dikatakan kelewatan dan enggak mengikut syarat piawaian yang ditetapkan untuk di siar di kaca televisyen.

Halangan ini tekor sebanyak menghantui diri mereka. Namun, berkat ketabahan dan sokongan rakan dan peminat yang seram teguh di pantat, Wings berjaya menempuh segala dugaan dan cabaran. Album ini terjual lebih 180, 000 unit. Satu pencapaian impak yang lebih hebat dari pencapaian jualan album pertama dan kedua kumpulan Search nan merupakan kumpulan rock nombor suatu negara sebelum album Fenomena dikeluarkan.

Selepas itu, populariti Wings terus meningkat. Konsert mereka belalah diadakan di tapak-tapak fun fair dan expo yang sentiasa mencuri perhatian ramai dan rata-rata pemadat amat terjerat dengan persembahan Wings nan mantap dan punya identiti partikular.


1988 – 1993: Penataran Terdepan, Penyertaaan Joe Selepas Sham, Puncak Kemasyhuran, Zaman Kegemilangan, Black Keluar – Jojet Masuk, Isu Rambut Pangkat, Double Trouble bersama Search Dan Ke cucur Perak

[sunting
|
sunting sumber]

Tetapi puas tahun 1988, pengunduran dan pertukaran anggota Wings bermain apabila Sham adalah selaku pemain mandolin terdepan sudah lalu mengganjur diri untuk lampir antologi CRK dan kekesalan itu digantikan oleh Tham Wing Kwan. Seorang anak bangsawan gitar terdepan berbangsa cina yang fasih bertata cara jawi dan berjiwa rock melayu namun anda tidak kekal lama serta bukan sempat mengeluarkan sejarah lebih lanjut bersama Wings. Tempat Tham di ambil alih oleh Joe, koteng pemain gitar terdepan tangan kiri yang berusia belasan musim nan pun yakni bekas dan anggota bawah anak tonsil gitar utama himpunan Scandals. Kehadiran Joe menambahkan lagi kemantapan Wings kerana beliau alangkah berdarah, kreatif dan mempunyai kemahiran yang pangkat n domestik permainan mandolin utama. Joe membuktikan bakatnya nan sedia suka-suka di kerumahtanggaan dirinya seumpama pemain mandolin terdahulu menerusi album kedua Wings berjudul Hukum Karma yang dikeluarkan pada tahun 1988. Konsert Wings yang menyerlah di tapak-tapak fun fair dan expo menjadikan koleksi ini semakin meningkat popularitinya. Pengurus Wings adalah Bob Lokman dari tahun 1985 hingga 1989. Buat mula-mula kelihatannya Wings sudah lalu mengakui lakonan sebagai penampialn distingtif dalm filem Mat Som. Kemudian sira di ambil alih pula maka dari itu Ali Bakar misal pengurus Wings. Wings telah menjumut keputusan muktamad bakal memilih menjadi artis Bertelsmenn Music Group (BMG) Malaysia. Wings ulung mencipta populariti sebaris dengan himpunan-kumpulan rock popular di Malaysia seperti Search dan Lefthanded. Album Teori Domino unjuk pada masa 1990. Lagu

Sejati

berbarengan membawa Wings menjadi kumpulan rock paling popular. Dalam daripada itu juga Wings lain ketinggalan buat menghasilkan klip video lagu

Alam kubur

yang timbrung menjadi popular. Sejak album teori domino dikeluarkan, Wings tidak lagi memadai cak bagi mengadakan konsert di tapak-tapak fun fair sebaliknya konsert mereka yang semakin bertaring dan beripuh, anda harus diadakan di gelanggang makin lautan. N domestik ketika itu Wings secara tahu-tahu di landa premis apabila Black mengambil keputusan untuk keluar berasal Wings kerana difahamkan Black tidak berpuas hati beberapa pengurusan Wings. Berita pengunduran Black gagal diketahui lebih lanjut oleh pihak wartawan. Tempat Black digantikan oleh anggota asal Wings iaitu Jojet (Lepasan anak tonsil dram kumpulan Gersang). Sesudah itu Wings menjeput bahagian dalam sayembara Anugerah Juara lagu ke-5. Lagu

Sejati

ulung memenangi kategori uang suap terbaik dan ajang ketiga kategori pemenang lagu internal anugerah perlombaan tersebut. Tahun seterusnya, 1991 album Jerangkung Dalam Bufet dipasarkan. Tanda Jojet sekaligus semakin naik secara impak dan serasi bersama Wings. Setelah ki kenangan tersebut yang mengandungi lagu mantap bertajuk

R ‘Cakrawala’ R Lu Punya Suka

dipasarkan, M. Nasir sudah menulis bahawa Wings merupakan kumpulan rock nombor satu minimal popular ditanahair dan artis beramai-ramai yang paling sulit cak bagi ditandingi oleh mana-mana artis berombongan tanahair temasuk Search, tetapi Search menepis dakwaan M. Nasir itu kerana Search masih popular di Malaysia, Singapura dan Indonesia. Search tetap memberi persaingan sengit bagi menentukan kedudukannya sebagai antologi rock nombor satu tanahair. Di tambah pula Wings mengendalikan pentas dan jualan karcis konsert di serata tanahair berbanding kumpulan-kompilasi rock yang lain tertulis Search. Pada musim 1992 Wings yang belum perhubungan menerbitkan album koleksi, muncul dengan sejarah koleksi pertama berjudul
Terunggul
selepas muncul empat memori studio. Lebih menganjur n domestik waktu nan sebanding juga, Wings telah unjuk album himpunan kedua berjudul

Best Of Wings

yang mengandungi sebuah lagu bonus bersusun

Hutan Simpan
. Selain lagu bonus tersebut, arti di internal memori kompilasi kedua ini, Wings telah memain dan merakamkan semula beberapa buah lagu dengan suara Awie nan terkini seperti

Inspirasi Taming Sari
,

Intanku kesepian
,

Belenggu Irama
,

Hikayat Munjung Ranjau
,

Taman Rashidah Terdepan

dan

Misteri Mimpi Syakila
. Lagu-lagu koleksi tersebut ternyata lebih impak kelainannya berbanding dari ki kenangan studio sebelum ini iaitu Belenggu Musik dan Syariat Karma.

Isu rambut pangkat membuatkan Wings di landa hipotesis apabila lagu-lagu mereka di gam di corong-corong radio dan televisyen makanya Menteri Penerangan Malaysia. Isu tersebut sudah menjadi berita panas dan kecabuhan dalam hiburan tanahair antara Search dan Wings sehingga Dato Mohamed Rahmat yang menyandang jawatan Menteri Penerangan Malaysia telah dapat menyelesaikan isu itu. Sebaik cuma isu rambut strata selesai, Search dan Wings mutakadim mendapat kata setuju lakukan mengeluarkan memori berjudul Double Trouble plong masa 1992. Rekaman tersebut sememangnya telah dijangka meletup dipasaran serta memufakati kasih double platinum.

Tahun yang sama selain Wings sudah lalu digelarkan umpama kumpulan rock paling popular tanahair, Wings termasuk pengurusnya Ali Bakar buat siapa pertama telah mengamini tawaran berlakon di cucur perak di bawah arahan Yusof Haslam iaitu filem bertajuk Pemburu Bayang yang mengandungi lagu

Rantai

dan

Salih
. Filem tersebut ditayangkan di pawagam pada tahun hadapannya 1993. Sambutan terhadap filem Pemburu Bayang sangat memanggakan.

Wings semakin sibuk dan berkerja gigih di kerumahtanggaan marcapada seni, lebih lanjut mereka mengasongkan album kelima berjudul Bazooka Penaka pada perian 1993 yang tidak sebatas seminggu mampu dipasaran telah memenangi sampai ke jualan sehingga 125, 000 unit. Album kelima tersebut merupakan album mula-mula Wings yang merakamkan beberapa buah lagu di Melbourne Australia. Lagu

Bernafas Privat Luluk

menjadi lagu popular yang asian pikiran ramai. Wings sekali lagi memenangi anugerah platinum dan kategori rakaman memori terbaik dalam Anugerah Industri Muzik (AIM) diatas kejayaan memori Bazooka Penaka. Berpangkal suatu persatu album demi sejarah Wings dikeluarkan, kesemua album mereka besar perut kali berbintang terang bantahan nan lewat hebat dan menang memenangi Anugerah Platinum tertulis rekaman Double Trouble (Bersama Search). Tidak lama kemudian setelah album Bazooka Penaka dipasarkan, Wings sekali lagi telah menjadi rebutan penerbit filem dan dihulurkan juga kebolehjadian bikin berlakon di cucur galuh tetapi mana tahu ini Awie dan Wings sudah lalu ditawarkan berlakon didalam filem nan berlainan kerana ia memandangkan Awie dan Joe memang sesuai menyambut watak sebagai aditokoh. Terdapat cacat kekosongan dikalangan peminat-peminat kerana Awie dan Wings tidak disatukan didalam sebuah filem untuk kali ini. Awie ditawarkan bersandiwara didalam filem Sembilu yang mengandungi lagu

Suara Kita

dan

Di Mulut sungai Wati

di sumber akar arahan Yusof Haslam. Manakala Joe bersama Wings dan pengurusnya Ali Bakar pula ditawarkan berlakon didalam filem Putera di bawah arahan Zulkifli M. Osman yang mamang jauh ke Paris Perancis untuk pelukisan filem itu temasuk lagu sensasi

Bernafas Internal Lumpur

turut dimuatkan ke kerumahtanggaan filem tersebut. Kedua-dua filem tersebut ditayangkan pada hari nan serentak 1994. Lebih bebangga filem Putera turut dirasmikan oleh Menteri Tamadun, Kesenian Dan Pelancongan Dato Sri Sabbaruddin Chik.


1993 – 1998: Pengunduran Awie, Jojet keluar Semula – Black Juga,
Penyertaan Mel, Basyar Luar,
Mel Tarik Diri – Mus Ikut, Biru Mata Hitamku, Mr Barbarik Dan Mencari Asal Usul


[sunting
|
sunting mata air]

Sejarah pertukaran pertama penyanyi utama kumpulan Wings bertindak puas musim 1993, penarikan diri Awie berusul Wings setelah menjuarai meraih popularitinya dikemuncak adalah berita paling menggemparkan untuk peminat rock tanahair serta menggandeng perhatian di dada-dada akhbar hiburan tanahair. Namun ramai penggemar masih belum berkeyakinan dengan berita penarikan diri Awie berasal Wings kerana ia cuma baharu beberapa periode cuma Wings sudah di gelar sebagai koleksi rock paling popular tanahair. Awie yang telah cukup sebati dalam kumpulan Wings dan merupakan satu imej koleksi muzik rock ini, secara tiba-tiba dikhabarkan mahu pergi Wings di kala populariti yang memuncak berikutan kejayaan sejarah Belenggu Irama, Hukum Karma, Teori Domino, Jerangkung Dalam Almari, Double Trouble (Bersama Search) dan Bazooka Penaka. Akhirnya, berita pengunduran Awie semenjak Wings di umum secara sah dan beliau sekaligus membuat pemadat-peminat setia berasa kecut hati, berputih netra dan terpaksa akur. Sumber mendapati berita pengunduran Awie yang dikatakan tak berpuas hati dengan Joe dan beberapa lagi hamba allah nan berkujut dalam pengurusan Wings yang tidak mahu meninggalkan syarikat hiburan yang mereka mengadem setelah Wings sudah lalu mula aktif berakting filem membuatkan mereka tiada lagi persefahaman menyebabkan Awie mengambil keputusan pergi Wings. Hakikatnya kemelut antara Awie dan Wings memang susah untuk ditemurah oleh mana-mana pihak beritawan hiburan untuk mengetahui makin lanjut kepada khayalak umum khususnya untuk pecandu – peminat tunak Wings akan halnya keruncingan Awie meninggalkan Wings. Berita pengunduran Awie berbunga Wings yakni sejarah titik hitam dalam sepanjang karier Wings dan sira memang paling kecil ki getir untuk di telan maka itu pemadat-peminat setia sehingga ramai nan berat siku menerima berita paling ki getir itu. Album Bazooka penaka yaitu album anak bungsu Awie bersama Wings plong tahun 1993 manakala konsert Double Trouble Search dan Wings adalah persembahan bungsu Awie dan Wings yang berlanjut di Stadium Negara Kuala Lumpur puas perian yang sepadan. Di samping momen di dalam krisis pengunduran Awie dari kumpulan itu, Wings menengah suam menjadi rebutan penerbit layar perak di mana Awie telah menerima berlakon filem Sembilu manakala Joe bersama Wings menerima ajuan berlakon filem Putera setelah lain lama sebelum itu Wings telah berjaya membuahkan hasil lumayan filem bertajuk Pemburu Bayang. Berita pengunduran Awie dari Wings telah bermain selepas pembayangan filem Sembilu dan Putera serta belum sempat kedua-dua filem tersebut ditayangkan di seluruh pawagam tanahair.

Setelah Awie menghindari Wings, Joe, Eddie dan Jojet celih berpatah sayap untuk menakutnakuti Wings, lantas mencoket inisiatif dengan menerbikan memori kompilasi yang juga turut adalah album pertama perjuangan Wings tanpa Awie berjudul Wings & Superfriends 1 & 2 yang dikeluarkan pada masa 1994, yang menggabungkan rendah sebanyak bersama seniman-seniman rock tanahair termasuk artis bersumber Indonesia dan Singapura. Sesudah rekaman tersebut dikeluarkan Wings ditambah satu lagi episod noktah hitam didalam karier kumpulan itu di mana Jojet pula mencoket keputusan untuk mengundurkan diri andai anak tonsil dram yang berwibawa serta pula sudah cukup serasi bersama Wings. Namun Black pun ke kepangkuan Wings sebagai pemain sandiwara dram yang kebetulan memang mutakadim ada keserasian bersama Wings.

Rapat persaudaraan setahun kemudian Joe selaku ketua kumpualan Wings berusaha buat mencari pengganti Awie. Seramai lebih 40 orang nan berperhatian telah hadir kerjakan menguji bakat sebagai penyanyi pusparagam Wings. Balasannya Mel secara kebetulan yang sedang mencari tapak bakal menjadi seniman pendendang telah berjaya mengenepikan lebih 40 orang nan tidak bagi di pilih menjadi pengganti Awie dengan mengikut citarasa Joe dengan melembarkan Mel bikin menjadi pendendang utama kompilasi Wings. Tidak lama kemudian Wings telah menghasilkan album keenam Wings yang pun timbrung adalah memori studio pertama tanpa kelibat Awie berjudul
Orang Asing
yang dikeluarkan dipasaran pada Oktober 1995. Antara lagu dari ki kenangan tersebut nan menjadi siulan ramai ialah lagu

Lena Di Ulit Intan
. Joe sekali pun mengakui tawaran bersandiwara filem umpama watak hero privat filem bertajuk Amelia. Bagaimanapun, antagonis Mel dengan Wings tidak kekal lama. Mel mewujudkan keputusan bikin berundur berpunca Wings kerana beliau akui dirinya lain sesuai dengan irama muzik Wings. Selepas Mel mengundurkan diri berasal Wings, koleksi itu pun menangkap tangan parah apabila Ali Bakar di sisih ibarat pengurus Wings. Biarpun asumsi itu melanda sekadar Joe mengakui tawaran bersandiwara filem sebagai watak hero manakala Eddie dan Black sebagai pelakon undangan di intern filem bersusun Wings Kerumahtanggaan Super Star.

Wings bernasib baik kerana kancah Mel digantikan makanya Mus, keluaran penyanyi utama kompilasi May yang seumur dengan Wings. Ura-ura yang Mus akan memasuki Wings mutakadim lama diperkatakan selepas Awie dan Mel menarik diri. Oleh itu pasca- Mel tak serasi bersama Wings, Mus taajul menerima prasaran Wings untuk bersama tiga lagi anggota pemuzik Wings nan menyinambungkan misi perjuangan mereka di n domestik bidang seni tanahair. Di tambah secara kebetulan pula Mus memang ada harmoni kerjakan menjadi penyanyi penting kumpulan Wings. Album ketujuh Wings berjudul

Biru Ain Hitamku

adalah album penampakan sulung Mus bersama Wings nan dikeluarkan pada September 1996. Lagu

Sensasional Alat penglihatan Hitamku

menjadi lagu hit sensasi. Ki kenangan tersebut telah berjaya kategori kulit album terbaik intern Pemberian Pabrik Muzik (AIM) ke-4. Tahun yang sekufu (1996) Wings telah tampil dengan album eksklusif berjudul
Puisi Aidilfitri
nan terdapat heksa- buah lagu terbaharu dan seterusnya plong masa 1997 Wings telah meribakan ki kenangan kompilasi berjudul J. S Kevin & Wings nan mengandungi satu lagu bonus iaitu
Persona Sanubari. Perian berikutnya alunan Mus semakin serasi, kian mantap dan berenergi dengan muzik Wings apatahlagi unjuk dengan dua ki kenangan internal tahun yang sekelas 1998 iaitu Double Trouble 2 (Bersama Search) dan album kelapan berjudul
Berburu Sumber akar Usul. Dua album tersebut itu yakni celaan yang bertenaga dan terbaik Mus sepanjang tempoh penglibatannya umpama penyanyi Wings dan sebelumnya. Ternyata celaan Mus suka-suka keistimewaannya yang tersendiri.


1999 – 2009: Zaman Kejatuhan,
Best of Wings 2, Mr. Barbarik, Mus Berundur – Awie Pun, Naga Kramat Dan Kebangkitan Tadinya Gergasi Rock


[sunting
|
sunting mata air]

Ironinya, walaupun Wings sudah melalui pelbagai rintangan dan cabaran, terutama sekali apabila pendendang utama asal mereka Awie telah menarik diri bagi bergerak secara spesial yang berjaya bergelar sebagai penyanyi lelaki popular, pelakon maskulin no. 1 tanahair, menggantikan medan Amy Search selaku pendendang utama himpunan Search yang masuk menjayakan satu album ‘Projek Khas’ berjudul Bikin Wilayah (1998) yang berjaya meletup dipasaran termasuk dicalon bertanding di intern Pemberian Industri Muzik ke-6 (AIM 1999) serta bertepatan sejarah tersebut memenangi memenangi kategori Album Rock Terbaik Rahmat Industri Muzik (AIM) dan menubuhkan kumpulan muziknya nan tersendiri yang diberi nama sebagai Hantu bumi Malaya yang dianggotai oleh Awie (Vocal), Kid (Gitar), Yem Bai (Bass) dan Jojet (Ngarai) puas perian alaf baharu 2000, namun Wings masih rani mempertahankan kemasyhuran mereka dalam indusri muzik rock tanahair walaupun tanpa kelibat Awie yang dikatakan laksana nadi dan kepala keretapi lakukan kumpulan Wings.

Sepanjang tempoh pengunduran Awie dari Wings ia telah banyak memberi kesan merusak dan keparahan yang teramat serius terhadap kumpulan ini. Tanpa Awie, Wings hilang ibarat bintang, jatuh kedudukan sebagai himpunan rock nombor satu tanahair temasuk persembahanya di pentas hilang gigi anjing dan bisanya. Sebaliknya ia membagi postulat apabila persembahan Wings di pentas saja mampu layak kembali diadakan ditapak-tapak fun fair dan expo. Wings muncul laksana pembuka tirai konsert bersama artis- seniman lain. Ia menambahkan lagi dugaan apabila Wings pernah menarik diri di detik-saat penutup ketika sudah mendapat proposisi mewujudkan persembahan bersama artis-artis enggak sehingga Wings lain pun diyakini maka itu pihak penarik. Di tambah pun pencapaian Wings merosot di zaman kegawatan ekonomi yang melanda negara. Kemudian Wings lama menghilangkan diri berbunga publisitinya sehingga ada segelintir peminat mengasa bahawa mereka sudah berpecah. Etiket Wings hampir tenggelam di persada seni tanahair. Wings hilang populariti dan bukan lagi sepopular seperti momen adv amat sederum Wings bersama Awie. Tidak kurang dikalangan peminat yang demap merajut – ngaitkan nama Awie bagi kembali bersama Wings.

Tahun 1999 Wings unjuk dengan album kompilasi berjudul

Best Of Wings 2
. Sejarah tersebut membuat kejutan apabila meletup dipasaran di mana engkau terdapat sebuah lagu baharu bersusun

Nasib Kita

yang turut mengundangkan penyanyi antologi Heavy logam terkenal tanahair iaitu Mael (Sungguhan XPDC) nan lagi mantan penyanyi antologi XPDC. Lagu

Nasib Kita

nan mengandingkan dua penyanyi yang disegani iaitu Mus dan Mael telah menjadi siulan ramai peminat Rock serta Heavy metal termasuk sekaligus berjaya melonjakkan kembali merek Wings.

Pasca- hampir lapan tahun parak antara Awie dan Wings, nama Awie pula sering di sebut-tutur maka dari itu para peminat termasuk Bertelsmann Music Group (BMG) Malaysia yang dikhabarkan mahu Awie dan Wings bergabung semula bikin menjayakan album ‘Projek Khas’ walaupun masih ada lever anggota Wings nan terluka dengan Awie. Tersebar berita publisiti yang memerangahkan di internal sebuah majalah hiburan bahawa Awie dan Joe dikatakan bertemu buat kelihatannya mula-mula (Pecah Awie meninggalkan Wings) di sebuah bengkel seni rakaman yang terletak di Sungai Buloh Selangor bakal rakaman sebuah lagu bertajuk Hidup (Selagi Hidup) gandingan Awie, Mus (Wings), Moq (Search) dan Ziana Zain manakala Joe adalah sebagai penerbit lagu tersebut. Namun Awie dan Wings harus bersikap membengang sebagai seniman. Di samping itu Wings telah mengeluarkan sejarah terbaharu berjudul

Mr. Barbarik

pada tahun alaf baharu 2000. Album tersebut bisa mengubati luka di lever anggota-anggota Wings setelah plural-bagai postulat nan melanda semenjak ketiadaan Awie. Album tersebut memang ada kepuasannya dengan menampilan 100% rock dalam kesemua lagu-lagu yang terdapat di internal ki kenangan tersebut tercantum sebuah lagu duet antara Mus dan Asheed (Def Gab C) berlenggek

Singa Dan Harimau
. Sebanyak tiga biji zakar rekaman (Bukan termasuk album kompilasi dan satu sejarah studio Double Trouble 2 bersama Search) telah dihasilkan n domestik tempoh pembabitan Mus bersama Wings. Belum adv pernah album Mr. Barbarik bikin di buat promosi dipasaran Mus telah mengiklankan berita tergempar untuk menarik diri berbunga Wings, sementara itu sejarah tersebut sedang mendapat habuan sambutan baik oleh para pemadat setia. Sahaja Joe, Eddie dan Black terdesak menghormati keputusan muktamad Mus lamun mereka bertiga suka-suka sedikit berasa terkilan dengan keputusan Mus. Wings juga menyangkal dakwaan penarikan diri Mus dari Wings adalah kerana beliau kecut hati dengan berita Awie bakal juga bersama Wings. Selepas Mus disahkan berundur tempatnya sah bagi digantikan semula oleh penyanyi bawah Wings, iaitu Awie. Ura-ura Mus bercadang kepingin menubuhkan kumpulan terbaharu kamu. Namun tandon Mus ternyata meleset kerana ia telah membuat keputusan paling tepat lakukan kembali kepangkuan koleksi asalnya May.

Awie sah lagi lampir Wings plong hampir penghujung hari 2000. Sesudah lapan hari, Wings dan Awie bagi purwa kali beradu kembali saat majlis perkahwinan M. Nasir dan Marlia Musa. Momen afiliasi itu Wings dan Awie tidak dapat membendung perasaan sebak sehingga mereka berdekap-peluk dan menitiskan airmata khususnya antara Awie dan Eddie yang buat julung kelihatannya berjumpa dan memanggil semenjak Awie meninggalkan Wings. Dengan kesempatan pertemuan pertama itu Wings dan Awie bergabung untuk menghiburkan majlis perkahwinan tersebut dengan beberapa biji kemaluan lagu. Beliau menjadi kenyataan tepat makanya peminat-peminat. Dengan perkenalan awal sekata penggabungan Wings dan Awie telah menunaikan tuntutan bersumber ramai pihak serta mengubati kemauan peminat-peminat setia Wings. privat tempoh hari 2001 Wings dan Awie telah masuk ke studio dan bakal akan mengkhususkan sejarah studio. Seterusnya mereka telah menghasilkan sebuah rekaman ‘Projek Singularis’ berjudul
Dragon Kramat
pada periode 2002. Lagu

Ranggi Metropolitan

menjadi lagu kecabuhan utama. Perhubungan awal Wings dan Awie serta penghasilan album Dragon Kramat juga adalah mahu menguji sejauhmana pembelajaran pecandu.

Pada tahun 2003 Wings dan Awie buat julung kali mereka diberi kepercayaan penuh maka dari itu pihak Planet Hollywood Hilir Selut bagi mengadakan konsert mini (Sunday Night Live) sepanjang empat pekan sambung-menyambung ditempat bertaraf bintang itu. Ternyata ia memerangahkan, penggabungan semula antara Wings dan Awie untuk mengecapi kembali zaman kegemilangan populariti mereka seperti dahulu anda menjadi maklumat paling tepat secara impak nan sepantasnya sudah dijangka maka itu ramai pihak dan para peminat. Tera Wings serta persembahanya juga bertaraf bintang, bertaring dan beracun dengan impak. Bukan dinafikan juga Wings kembali bertakhta sebagai kumpulan rock nombor suatu tanahair. Ini kembali dibuktikan apabila setiap persembahan Wings di Planet Hollywood, sambutannya amat luar biasa menurut pihak penjerat.[
nyatakan menurut siapa?
]

Sehingga peminat menyifatkan Awie yaitu Wings begitu juga dengan Wings, Wings adalah Awie nan bagaikan aur dan tebing. Dengan penggabungan sekali lagi Wings dan Awie ia telah mendapat sambutan hangat yang luar baku serta memang sudah lama dinanti-nantikan oleh peminat-penggemar setia yang merinduinya. Sah minus Awie, Wings tidak bakir berdaya lakukan kusut lebih tinggi. Wings tidak lagi layak membuat persembahan ditapak-tapak fun fair dan expo. Sejak penyatuan semula Wings dan Awie, para penggemar setia enggan mahu mereka berpecah buat kali kedua. Plong periode 2004 Wings dan Awie telah membuat keputusan paling tepat apabila mereka mendapat kata sepakat, sebulat celaan dan muktamad buat kekal bersama Wings setelah dapat dikaji dari segi resistansi hangat penggemar-pemadat patuh serta kejayaan demi kemenangan individual untuk pusparagam mereka. Jenama Wings dan Awie bukan digunakan lagi, sebaliknya mereka turut-menurut untuk mengembali dan mengekalkan penggunaan stempel Wings. Ini kerana Wings enggak mahu para peminat keliru tentang perbezaan nama Wings dan Awie.

2006 Wings turut mengadakan konsert di Orange Club Kuala Luluk yang juga timbrung habis jualan tiket yang dijual pada hari konsert itu sahaja sehingga ratusan pecandu hampa lakukan mendapatkan tiket. Konsert tersebut itu ialah konsert malam rakaman untuk album ‘secara langsung’ kerjakan julung boleh jadi sepanjang karier Wings yang sebelum ini mereka pernah menciptaan kerjakan muncul album ‘Konsert secara simultan’ namun gagal. Sejarah ‘Konsert secara sekaligus’ pertama Wings berjudul ‘Alive The Legend Arises Wings “Alive 2006” @ KL Orange Club’ tiba dipasaran pada musim 2007 dalm bentuk cakera sreg dan video cakera padat. Pasca- itu Wings sekali sekali lagi dipanggil untuk mengegarkan Planet Hollywood Kuala Selut. Wings mencipta sejarah apabila mereka berjaya bercanggah rekod perumpamaan artis paling mendapat pertentangan dan paling kecil banyak membuat persembahan ditempat bertaraf bintang Planet Hollywood Kuala Lumpur. Inilah kelebihan Wings berbanding dengan seniman-artis lain apatahlagi semenjak gayutan semula Wings dan Awie.

Ini membuktikkan bagi mewujudkan sebuah himpunan muzik, Wings tidak moga cuma bergantung kepada kredibiliti penyanyi semata-mata tetapi perlu cekut inisiatif bagi memastikan Wings terus bertahan dan kekal popularitinya sebagai sebuah koleksi rock paling berpengaruh di Malaysia. Maka ini, inilah sejarah, pengalaman, ambruk bangun dan sukaduka Wings sepanjang kareir bumi seni.

2009 Wings turut mengadakan konsert yang mengegarkan di Hard Rock Cafe Ambang Lunau. Seperti formal dan sudah lalu dijangka, jualan tiket sudah semestinya lalu di jual dalam tempoh yang singkat sehingga gegap-gempita pecandu yang hampa untuk mendapatkan kartu masuk.


2010 – 2022: Konsert Double Trouble (DT), Orkestra Opera Spirit, Rockestra (Tuxedo) Dan Album Menakluk Kosmos

[sunting
|
sunting sendang]

Kali terakhir Search dan Wings mengadakan konsert Double Trouble adalah pada tahun 1993 di Stadium Negara Mulut sungai Lumpur dimana anda berjaya memukau lebih 10 ribu penonton. Pasca- 17 tahun Search dan Wings mutakadim kembali bergabung tenaga dengan mengadakan konsert Double Trouble (DT) puas rontok 01 Mei 2010 di Argo Kiara Kuala Lumpur. Lebih menarik konsert itu mutakadim ulung memukau 18 belas ribu penonton. Awie yang hubungan sekali bergelar sebagai pendendang kumpuan Search turut lain ketinggalan bikin menyampaikan lagu nan disukai ramai sekonyongkonyong dahulu Binar Nilam Sari. Konsert besar yang berjalan lancar itu adalah fenomena yang juga runyam berlaku selain ia berjaya mengaut keuntungan diluar jangkaan dan kos perbelanjaan pentas nan menelan belanja 100 ribu rupiah Malaysia. Perkhidmatan bas RapidKL dan Transit aliran ringan (LRT) juga masuk disediakan oleh pihak panganjur untuk kemudahan peminat-peminat yang tidak mahu ketinggalan bagi menyaksikan konsert berskala besar itu. Lain lama kemudian konsert DT diadakan di Johor Bharu. Konsert tersebut dijadikan lilin batik rakaman bikin mengeluarkan album konsert tersebut dalan bentuk cakera video digital.

Wings melakar sejarah apabila muncul andai artis berkumpulan purwa di asia dan ketiga di dunia selepas antologi Scorpions dan Metallica menjuarai mengadakan persembahan yang diiringi oleh muzik orkestra. Wings di beri pengiktirafan oleh pihak Istana Budaya (IB) bikin menggunakan ulas pentas panggung sari IB yang berprestij itu cak bagi membuat persembahan. Wings memulakan awalan ke IB, dengan mengadakan konsert di sana (IB), sebagai keunggulan penghargaan setelah 26 tahun dalam gelanggang seni. Konsert yang diberi nama
Konsert Wings Opera Vitalitas[2]

nan telah diadakan pada 29 April hingga 02 Mei 2022, menggabungkan Wings bersama Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK) n domestik sebuah pentas nan sinonim dengan uang suap teater. Seramai 43 pemuzik diiringi 16 penyanyi koir menjadikan sebuah konsert nan di nanti ramai[3]. Konsert tersebut turut mengundang mantan-keluaran anggota Wings iaitu Mel, Mus, Sham dan Jojet. Konsert ini lagi menampilkan Superfriends
yang sekufu-sama menghidupkan konsert ini seperti Ramli Sarip, M. Nasir, Nashrudin Elias @ Nash Lefthanded, Yantzen Juniwan, Mus May, Hattan, Lan Typewriter, Rosli Mohalim, Man Kidal Lefthanded, Hamzah Mohd Taib @ Kid Search, Hillary Ang, Yan Lefthanded, Edrie Hashim, Ujang Exist, Yazid Search dan Lola[4].

Wings sekali pula diberi kepercayaan oleh pihak IB buat kali ke 2 bagi terbang pula di IB. Dengan menampilkan gitaris handalan dari Indonesia, Ian Antono dari koleksi God Bless, konsert yang bertemakan
Konsert Wings Rockestra[5]

yang telah diadakan pada 26 – 30 April 2022, bagi menyandang 28 tahun penubuhan kumpulan ini[6]. Terdapat sedikit sebanyak lagu-lagu yang di bawa oleh Wings tak sebagaimana lagu-lagu sebelumnya. Sekali lagi ikut mengedepankan barisan OSK manakala Joe pula menjadi pengarah muzik konsert ini. Penampilan barangkali ke 2 di IB itu juga adalah lakukan kali permulaan Wings diarah untuk tampil dengan berpakaian luar biasa iaitu ‘Sut atau Tuxedo’. Kemunculan Wings dengan berpakaian imej yang luar stereotip tersebut ia bernasib baik pujian dan keterujaan bermula riuh-rendah pihak tertulis penggemar-pecandu kerana ia tampak, nampak sekali lagi lebih kemas, segar dan kacak seperti mana ahli korporat bertingkat. Wings juga telah memasarkan dalam bentuk cakera padat & cakera video digital bikin konsert di IB barangkali ke 2 ini.

Selepas 12 musim lamanya Wings bukan memasarkan album, mereka lakukan muncul dengan album terbaharu yang ke11 berjudul Menakluk Kosmos. Kegembiraan Wings untuk para peminat terbantut apabila Wings mutakadim mendapat laporan bahawa terletak empat buah lagu mutakadim dicetak rompak sebelum album tersebut dipasarkan. Wings ternyata berang dengan sikap turunan yang tidak bertanggungjawap itu lewat mereka berperan bikin membuat laporan polis di Ibu Superior Polis (IPD) Yojana Melawati. Tambah premis pula apabila pihak penerbit syarikat KRU Music gagal bertanggungjawap didalam kes tersebut sehingga Wings tidak lagi berupaya untuk menyakini dengan syarikat tersebut bakal berkerjasama lagi dimasa besok. Hanya segala itu Wings loyal mempromosi dan memasarkan album ke11 tersebut lega periode 2022. Wings juga kukuh berbesar hati setelah kacip video lagu

Ingatkan Engkau

dilaman youtube mutakadim menjadi jutaan tontonan.


2015 – Kini: Konsert Wings OKT, 30 Masa, Pengunduran, Konsert Wings & Superfriends Dan Syam Anggota Bawah Kembali Sesudah 29 Tahun

[sunting
|
sunting sumur]

Kali ke 3 Wings mengegarkan pun IB pada 10hb – 16 Jun 2022. Kelihatannya ini Wings membawa komplikasi pengiring pemuzik berbanding sebelum ini. Wings tampil dengan Okestra Tradisional Kebangsaan (OTK) nan diberi segel konsert ‘Bongkar Ta’ ketel Jawi Hilang Di Dunia’. Wings menyatu tenaga dengan kumpulan pengiring pemuzik tradisional. Persembahan di medan berprestij itu Wings sudah disandingkan dengan berpakaian penuh tali peranti tradisi kepanglimaan melayu. Awie juga turut tidak tunggakan buat mempersembahkan aksi pelawaan kuntau jawi. Wings membawa terbatas sebanyak kelainan lagu-lagunya berbanding sebelum itu. Persembahan nan dianggap terbaik puas tahun 2022. Wings terus di beri kepercayaan berbanding dengan artis-artis tak oleh pihak IB kerjakan mengadakan persembahan di tempat yang berprestij itu.

Tanggal 31 Oktober 2022 Wings telah mengadakan konsert berskala lautan dan kuno yang bertemakan ‘Konsert Wings 30 Waktu’ di Stadium Merdeka Kuala Lumpur nan berjaya memukau lebih 20 ribu penonton. Bidai konsert berkenaan telah dibuka oleh sejumlah artis jemputan iaitu Dato Hattan, Ito Blues Gang, Afdlin Shauki, Azlan & Typewriter, Razlan Kristal, Aweera, Bila (AF 2022), One Nation Emcees serta upeti lawak oleh Saiful Apek dan Yassin Yahya. Selintas tiba kemunculan Wings pemirsa menjadi semakin gamat, kaget dan teruja apabila Wings tampil imbau kembali dengan berpakaian imej rock 80an. Konsert ini juga adalah konsert buat kebajikan bagi bersedia memberi sumbangan kepada mangsa – mangsa air ampuh akan nomplok. Awie muncul dengan berimej ala-ala penggusti lagenda Hiburan Gusti Mayapada (WWE) The Ultimate Warrior. Konsert nan hebat dan berdaya itu sudah dimeriahkan sekali oleh eks-mantan anggota Wings iaitu Mel, Mus, Sham dan Jojet. Wings telah memajukan sebanyak 28 biji zakar lagu popular temasuk sebuah lagu baharu popular ‘Ingatkan Dia’. Kendatipun cuaca dalam keadaan hujan abu sreg malam itu namun penonton langsung enggak berganjak sehingga konsert yang berjalan lampias itu selesai terka-nyana jam pukul 3 pagi. Bineka kemudahan telah disediakan untuk peminat-pecandu tegar begitu juga menyediakan hotel penginapan dengan harga yang berpatutan dan khidmat ‘bus shuttle’ untuk tarikh konsert itu. Sebelum tarikh konsert tersebut, Wings telah mengambil musim kian kurang lima bulan lakukan terban ke padang dengan menjelajah keseluruh tanahair bakal melancarkan promosi jualan tiket secara gencar sambil diiringi dengan penyatuan beberapa kumpulan kelab motorsikal berkuasa tinggi yang diketuai maka dari itu Awie. Selain itu sebelum tarikh konsert tersebut itu pula Wings turut melancarkan promosi cak bagi konsert besar itu seperti mana kumpulan seniman-artis Malaysia bersama kelab peminat Sayap2Wings di Swiss-Garden Hotel & Residences Muara Lumpur dan tidak lama kemudian Wings telah menjayakan ‘Hightlights Konsert Wings 30 Tahun’ di Lembang Merdeka Hilir Lumpur.

Pengunduran, penyingkiran maupun pertukaran anggota teragendakan penyanyi didalam sesebuah artis beramai-ramai memang sudah lalu menjadi perkara lumrah. Antologi Wings juga ikut tidak terkecuali dari penyakit sebegini, seperti anggota sebelum ini iaitu Awie, Mel, Mus, Sham, Black dan Jojet pernah ganar untuk berpalis angin atau berundur dari Wings. Terkini khabar angin giliran Joe lagi telah gagap mula pesam diperkatakan dibeberapa laman blog internet. Dipenghujung tahun 2022 peminat digemparkan khabar angin berita Joe disingkir maka itu Awie dari Wings. Khabar angin itu menular dibeberapa laman blog internet dengan jelalat dan sekaligus menjadi sewu n domestik satu permasalahan oleh para pecandu melalui dilaman sosial. Sekadar Awie malas mengulas berita khabar angin itu dan kamu meminta kepada semua pihak agar mereka diberi ruang untuk menyelesaikan ketegangan khabar kilangangin kincir itu. N domestik daripada itu juga Awie menafikan Joe telah disingkir dari Wings dan Awie akui bahawa Joe masih lagi bersama Wings. Ini berikutan Awie mahu meleraikan kejadian para peminat nan semacam itu kalut dengan khabar angin itu. Manakala Joe sering lucu diri untuk ditemuramah oleh pemberita. Ikut menjadi seribu persoalannya sekali lagi, Wings muncul tanpa Joe kerumahtanggaan konsert jemputan di dua tempat yang berbeza iaitu di Pulau Pinang dan Melaka. Selagi Awie dan Joe tidak mengeluarkan sebarang jawapan sahih tentang khabar angin tersebut selagi itu para peminat begitu resah dan tak panjang usus-sabar untuk mengetahui jawapan sebenar berita yang sah itu. Setelah beberapa wulan khabar angin itu tersebar luas di laman sosial, hasilnya pada awal hari 2022 Awie mengiklankan dan menjawap kesahihan berita itu bahawa Joe sah berundur bersumber Wings. Perigi mendapati ia adalah berpunca Joe atas kegagalan konsert di Kota Kinabalu Sabah yang sepatutnya berlangsung pada Disember 2022. Sungguhpun Joe telah disahkan bimbang dan membawa haluannya, Awie tetap culas membagi ulasan seterusnya kepada wartawan tentang kemelut pengunduran Joe kerana beliau mahu menjaga hayat keharmonian sahabat bintang sejagatnya (Joe) itu dan tidak-enggak pihak terhampir, seperti mana sebaliknya Joe turut enggan mengulas lanjut kepada koresponden tentang ketegangan yang melanda dirinya dengan Wings. Kepincangan antara Joe berasal kumpulan itu turut merencatkan Wings sehingga rata-rata peminat setia tidak dapat menyembunyikan perhatian kecewa nan telahpun menjadi bahan perbualan hangat dan gugatan hebat dilaman sosial kerana harmoni antara Joe dan Wings yang sudah begitu lama bersama serta sudahpun di anggap seperti adik beradik. Peminat-peminat beranggapan Wings tidak arketipe sonder Joe yang diibarat

Keris Tak Berbungkus
. Berita bencana alam ini juga ialah titik hitam yang menimpa dalan karier Wings. Kini Wings tinggal bertiga iaitu Awie, Eddie dan Black. Awie tetap memperjuangkan Wings walaupun tanpa Joe yang dikasihi Wings. Di samping itu Awie sudah menciptakan menjadikan keputusan muktamad atau pembukaan putus bahawa Wings lain akan mencari pengubah pemain gitar akustik utamanya (Selain Syam dan Edrie adalah seumpama pemain gitar akustik utama undangan) dan juga tidak bermusuh dengan Joe mahupun diri Joe seorang yang juga tidak bermusuh dengan Awie. Menurut Awie lagi, Wings bukan hirau tanpa khidmat Joe kerana Awie berpendapat masih riuh-rendah lagi anak bangsawan gitar utama nan mempunyai talenta termasuk Syam (Pemain gitar utama asal Wings) jika Wings mahu memerlukan khidmat pengganti Joe selaku pemain gitar utama. Namun Joe akui tetap menyokong Wings secara mendelongop. Awie dan Joe tidak sesekali keluih pikiran kecemburuan atau benci di antara satu sama lain. Manakala Awie akui makin selesa bertiga dalam Wings. Bukan lama kemudian Joe asian angin baharu dengan menampilkan kumpulan terbaharunya iaitu Prime Domestic sesudah 28 periode beliau mengharungi sukaduka bersama Wings. Darurat itu kemunculan mula-mula Prime Domestic Joe lamar kepada semua pihak sepatutnya sekadar Wings sahaja yang tahu dan tiada lagi mana-mana pihak nan masih menyoal tentang kemelut pengundurannya bermula Wings. Sehingga kini lazimnya para peminat patuh tetap berpretensi ketegangan nan melanda antara Joe dan Wings dapat memutuskan kata sekata hendaknya Joe kembali kepangkuan Wings yang sekarang dikatakan buntung arah sayap.[7]

Lakukan kali ke 4 Wings mengegarkan lagi IB dengan buat julung mungkin minus kelibat Joe selaku pemain gitar utama sejak beliau lampir Wings dalam tempoh 28 musim. Konsert nan bertema Wings & Superfriends – Belenggu Irama – berlanjut pada 6, 7, 8 dan 9 April 2022. Nama Syam (Bekas pemain asal gitar utama Wings) selalu di tutur-sebut oleh para peminat untuk menggantikan bekas kekosongan Joe buat konsert kali ini kerana sira sortiran minimum tepat dengan tema album purwa ‘Belenggu Irama’. Konsert kali ini ialah konsert kebajikan bagi membantu artis-artis yang hubungan menaikkan irama rock nan kini telah ditimpa musibah, teraniaya dan kesusahan khas untuk Yazid (Search) dan sebagainya. Konsert itu sekali lagi turut dimeriahkan maka dari itu penyanyi no. 1 negara Dato Siti Nurhaliza yang menyampaikan lagu ‘Sejati’ selain itu Dato Hattan, Dato M. Nasir, Ito Blues Gang, Razlan (Batu belanda), Dato Nash, Jaclyn Victor, Liza Hanim, Padang pasir Yaakob dan gaduh lagi. Lebih bangga jualan tiket konsert itu lewat dijual dalam tempoh catur malam berencetan.

Setelah Wings menjayakan konsert di IB buat kali ke 4 pada wulan April 2022 Awie, Eddie dan Black sudah lalu bersetuju cak bagi menggunakan stempel Wings & Superfriends kerana Wings telah mendapat alas kata sepakat bagi menggunakan hormat dua pemain gitar utama undangan iaitu Syam dan Edrie sebagai Superfriends. Kian abnormal setahun kemudian, puas waktu 2022 Syam dan Edrie sah menyertai koleksi Wings yang menjadikan 5 orang anggota. Syam dan para peminat tidak menjangka bahawa Syam yang merupakan anggota asal koleksi Wings mutakadim pula ke kepangkuan Wings sejak tahun 2022 sesudah 29 tahun kamu pergi Wings plong tahun 1988.

Anggota Himpunan

[sunting
|
sunting sumber]

Anggota Terkini

 • Ahmad Azhar bin Othman @ Awie (Penyanyi) 1985 – 1993, 2000 – kini
 • Kamarullizam bin Kamarudin @ Syam (Gitar listrik Terdepan) 1985 – 1987 Menyertai Kumpulan CRK 1988, pun menyertai Wings 2022 – waktu ini
 • Edrie Hashim @ Edrie (Gitar Utama) Dari Kumpulan Chapters pada tahun 1991, Sertai Wings 2022 – saat ini
 • Samsaidi Haji Ulong Idris @ Eddie (Gitar Bes) 1985 – kini
 • Azmi Hashim @ Black (Dram) Dari Kumpulan Babylon 1985 – 1986. Sertai Wings 1987 – 1990, 1995 – masa ini

Bekas Anggota

 • Ismail kedelai Zainuddin @ Mel (Pendendang) Sertai Wings 1995[8]
 • Mustaffa Din @ Mus (Penyanyi) Berpangkal Kumpulan May 1985 – 1991. Sertai Wings 1996 – 2000
 • Tham Wing Kwan @ Tham (Gitar Terdepan). Sertai Wings 1988. Tiada album
 • Abdul Zamin polong Abdul Kadir @ Joe (Mandolin Terdahulu) Dari Kumpulan Scandals 1987. Sertai Wings 1988 – 2022
 • Rodzane kacang Haji Mohamed @ Jojet (Pemain Dram) 1985 – 1986, menganggotai Kumpulan Gersang pada periode 1986 – 1990. Sertai Wings 1991 – 1994

Garis Masa

[sunting
|
sunting sumber]

Diskografi

[sunting
|
sunting sumur]

Album Studio

 1. Gari Nada (1987)
 2. Hukum Karma (1988)
 3. Teori Domino (1989/1990)
 4. Jerangkung Dalam Lemari (1991)
 5. Double Trouble (1992)
 6. Bazooka Penaka (1993)
 7. Orang Asing (1995)
 8. Biru Alat penglihatan Hitamku (1996)
 9. Mencari Asal Usul (1998)
 10. Double Trouble 2 (1998)
 11. Mr. Barbarik (2000)
 12. Ular besar Kramat (2002)
 13. Menakluk Kosmos (2014)

Album Kompilasi

 1. Keunggulan Wings (1992)
 2. Best Of Wings (1992)
 3. Wings & Superfriends 1 (1994)
 4. Wings & Superfriends 2 (1994)
 5. MasterPiece J.S Kevin & Wings (1997)
 6. Best Of Wings 2 (1999)
 7. Trilogi (2001)
 8. The Greatest Hits Wings Vs Search (2001)
 9. The Greatest Hits Wings Vs Search Volume II (2001)
 10. Terunggul (2005)
 11. Rekaman Hit Wings VS Search (2006)
 12. Raya Bersama Mus (2007)
 13. Teori Domino Revisited (2007)
 14. Wings – Dua Dekad (2007)
 15. Memori Hit Wings (2008)
 16. Memori Hitz Wings (2009)
 17. Wings 25th Anniversary (2010)
 18. Lagenda Hits Album Search Vs Wings (2015)
 19. Wings 30 Musim (2015)

Album duet

 • Double Trouble (1992)
 • Double Trouble 2 (1998)

Filemografi

[sunting
|
sunting perigi]

Selain popular bak antologi rock tanahair Wings turut tak tunggakan untuk menceburi dalam latar perfileman. Filem pertama Wings adalah sebagai penampilan khas dalam filem Mat Som pada tahun 1990. Sreg tahun 1992 Wings di mansukh berlakon filem. Ternyata filem purwa antologi Wings iaitu Pemburu Bayang nan ditayangkan di pawagam puas perian 1993 engkau telah menjatah impak luar jamak dan meletup di pawagam apabila muncul misal filem melayu purwa Box Office di Malaysia. Wings menjadi semakin popular sesudah menjuarai membuktikan intern dua kerjaya seni iaitu bidang lantunan berombongan dan perfileman. Sesudah album Bazooka Penaka dikeluarkan pada tahun 1993 Wings telah menjadi rebutan para penerbit filem setelah popularitinya menang bakir di puncak kegemilangan. Awie dan Joe pernah membintangi watak hero maupun pemegang watak utama dalam filem yang berlainan. Menurut penerbit serta pejabat filem, Awie dan Joe memang sesuai bagi menyambut watak hero kerana mereka berdua ada menunaikan janji syarat kriteria, gaya, rupa paras nan menarik dan talenta mereka nan unik secara semulajadi. N domestik daripada itu juga Eddie dan Black lagi kekeluargaan menjadi pelakon undangan dalam beberapa buah filem termasuk Jojet yang ketika itu masih bersama Wings. Sehingga masa ini Awie masih kembali aktif dan mengekalkan popularitinya sebagai hero bintang filem atau pemegang watak utama yang ditawarkan oleh mana-mana bos filem. Manakala Joe akui jiwanya makin berikan perhatian kepada latar muzik dan kerjayanya sebagai anak komidi gitar akustik utama walaupun Joe pernah menolak sejumlah tawaran berakting filem sebagai watak aditokoh. Sehingga kini Joe masih sekali lagi mengekalkan popularitinya andai pemain gitar utama yang disegani ditanahair.

Filem
Tahun Tajuk Watak
1990 Mat Wiron Penampilan Khas
1993 Pemburu Bayang Penampilan Spesifik – (Kecuali Awie watak terdepan)
1994 Putera Kecuali Awie yang terikat dengan filem Sembilu
1995 Amelia Joe
1995 WINGS Dalam Super Star Kecuali Mel
2012 Awang Trasher Joe – Performa Khas
2012 Leftwings Prestasi Spesial
2016 Rock Bro! Black – Performa Khas
2020 Rock 4: Rockers Never Pensyiar Awie – Penampilan khas

Konsert

[sunting
|
sunting sumber]

Konsert Utama
 • Konsert Kotaraya Live 1989
 • Konsert Wings (Live) Di Stadium Merdeka (1991)
 • Alive The Legend Arises Wings “Alive 2006” At KL Orange Club
 • Wings Live At Bintang beredar Hollywood 2007
 • Wings 21st Anniversary Live @ At Satelit Hollywood 2008
 • Konsert Wings Opera Kehidupan At Istana Budaya (2011)
 • Wings Rockestra At Istana Budaya (2013)
 • Wings Bongkar Takkan Jawi Hilang At Istana Budaya (2015)
 • Konsert Wings 30 Tahun Di Stadium Merdeka (2015)
 • Wings Borgol Irama & Superfriends At Kastil Budaya (2017)
 • Konsert Wings Kita Ok Bah (2018)
 • Konsert Berbunga Rumah Lejen RTM (2020)
 • Konsert Wings Kita Merdeka (2020)
 • KMI In Person With: Wings (2021)
Konsert Jelajah
 • Konsert Double Trouble (1993)
 • Double Trouble (DT) (2010)

Anugerah Dan Penghargaan

[sunting
|
sunting sumur]

Anugerah Muzik Singapura
Tahun Penerima/Karya tercalon Kategori Keputusan
1988 Wings Kumpulan Rock Terbaik Menang
Awie Penyanyi Lelaki Terbaik Menang
Black Anak bangsawan Dram Terbaik Unggul
“Hukum Karma” Lagu Rock Terbaik Menang
“Taman Rashidah Utama” Lagu Slow Rock Terbaik Menang
Anugerah Jago Lagu

Dua lagu dari sejarah Syariat Karma iaitu Taman Rashidah Penting dan Misteri Mimpi Syakila pas keperingkat pengunci Kasih Pemenang Lagu ke-4. Upeti Wings plong malam itu cukup menarik sungguhpun baru permulaan kali melayakkan diri keperingkat akhir. Menerusi dua lagu itu, Wings ulung ditempat kedua dan ketiga dalam kategori persembahan terbaik.

Setelah rekaman Hukum Karma menaikkan nama Wings dipersada seni tanahair, dua tahun berturut-turut mereka mara ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu. Boleh jadi ini mereka mempertaruhkan lagu Sejati dari album Teori Domino.

Seperti yang diramal lagu Sejati bakal meraih kemenangan, lagu tersebut mutakadim ulung unggul kategori uang suap terbaik dan arena ketiga kerjakan kategori pemenang lagu.

Tahun Anugerah Akseptor/Karya tercalon Kategori Keputusan
1989 Kasih Jago Lagu ke-4 “Yojana Rashidah Terdepan” Persembahan Terbaik Tempat kedua
“Misteri Mimpi Syakila” Persembahan Terbaik Kancah ketiga
1990 Hidayah Juara Lagu ke-5 “Sejati” Persembahan Terbaik Menang
“Sejati” Juara Lagu Tempat ketiga
Belas kasih Industri Muzik

Puas tahun pertama Kasih Pabrik Muzik (AIM), album Wings `Bazooka Penaka` telah memenangi kategori Rakamana Memori terbaik AIM. Memori ini juga menerima pencalonan minimum banyak kerumahtanggaan pelbagai anugerah termasuk album `Double Trouble`. Bagaimanapun, cuma suatu sahaja anugerah dimenangi Wings yang selebihnya tewas ditangan saingan terdamping mereka iaitu kumpulan Iklim.

Mungkin ini pengusulan Wings didalam pertandingan AIM ke -4, Wings telah berjaya memenangi kategori Jangat Memori Terbaik Belas kasih Pabrik Muzik (AIM) menerusi album Spektakuler Mata Hitamku, memori mula-mula nan mengemukakan Mus sebagai penyanyi utama. Rekabentuk kulit memori nan dihasil dengan menunggangi digital 4D oleh Bombay. Ia sepan menghela sebanding dengan kepala karangan album dengan nama Wings yang di tengahnya diletakkan sejodoh indra penglihatan nan indra penglihatan hitamnya bercelup dramatis. Ditepinya terwalak suatu pantulan nur dan latar belakang indra peraba album ini ialah bentuk logo 3D Wings bercat biru.

Tahun Penyambut/Karya tercalon Kategori Keputusan
1993 Bazooka Penaka Rakaman Memori Terbaik Memenangi
1996 Biru Mata Hitamku Indra peraba Album Terbaik Unggul
Anugerah Planet Muzik

Kali ini kerjakan julung kali kumpulan Wings diberi penghormatan di Suntec Singapura ibarat penerima Anugerah Khas Planet Muzik.

Periode Pemeroleh/Karya tercalon Kategori Keputusan
2014 Wings Anugerah Khas Planet Muzik Menang
Anugerah Bintang Popular Berita Harian

Selepas lebih tiga dekad Wings berkecimpung didalam industi muzik nan mumbung dengan plural cabaran, maju mundur, sukaduka, usaha, payah lelah, liku-liku, pahit getir dan onak berduri, Wings kerjakan kali permulaan menang memenangi pemberian tersebut kategori internal kategori Artis Kerja sama / Duo / Berkumpulan Popular. Sepatutnya ada Wings belum pernah berjaya kasih kategori ini. Ini yakni suatu pencapaian yang luar biasa dan rumit dipercayai oleh anggota Wings sendiri. Keberhasilan ini juga adalah membujur berbunga pemadat-peminat setia Wings.

Tahun Kasih Pemeroleh/Karya tercalon Kategori Keputusan
2016 Anugerah Tanda jasa Popular Berita Harian ke-29 Wings Seniman Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular Menang

Rujukan

[sunting
|
sunting sumber]


 1. ^

  Konsert Wings & Superfriends terbaik!

 2. ^

  http://www.istanabudaya.gov.my/web/guest/wings-opera-kehidupan

 3. ^

  http://www.limauais.com/konsert-wings-opera-jiwa-di-istana-budaya/

 4. ^

  http://www.ohbulan.com/kerangka-konsert-wings-opera-hidup-bersama-orkestra-di-istana-budaya/

 5. ^

  http://www.istanabudaya.gov.my/web/guest/upeti-terkini

 6. ^

  http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20130414/hi_07/27-periode-munjung-gemilang

 7. ^

  Joe ‘no longer with Wings’, says Awie.

 8. ^

  Mel (Wings) Selesa Kaprikornus Penyebar.

Pautan luar

[sunting
|
sunting sumber]

 • Trivia kumpulan Wings
 • Anak asuh-Momongan Eddie Wings Minat Muzik
 • http://malaymp3.info/?s=wings Diarkibkan 2022-03-04 di Wayback Machine
 • http://www.facebook.com/wingsmotorgangsocietySource: https://ms.wikipedia.org/wiki/Wings_(kumpulan_muzik_Malaysia)