Cara Membuka Botol Liquid Yang Susah Dibuka

Kerjakan mengarifi bahawa kucing telah babaran semua meong adalah agak mudah. Beliau terlazim sempat berapa lama kelahiran haiwan berlanjut, apa yang menentukan tempoh proses kelahiran, dan diversifikasi perbuatan kucing apabila kelahiran tidak lengkap. Hamba allah biasa tidak dapat mengenal pasti anak asuh kucing dengan sentuhan di dalam haiwan, rahim yang diperbesar boleh dirasakan seperti jabang bayi yang belum lahir, bintang sartan terdepan buat mengarifi di mana kes-kes anda perlu mencari bantuan daripada doktor haiwan.

Proses buruh dan tempohnya mengelepai kepada banyak faktor:

 • kesihatan dan umur;
 • diversifikasi kucing kelahiran?
 • anak cucu haiwan kesayangan;
 • memberi makan dan menjaga haiwan nan hamil;
 • ciri-ciri individu dan hormon kucing.

Secara purata, proses kelahiran menghampar selama sehari bersama dengan peregangan dan tempoh pengusiran bakal manusia dari rahim. Kucing tak dapat bersalin semua momongan kucing sekaligus, orok yang mentah dilahirkan bersilih ganti. Dari periode kelahiran seorang anak asuh kucing ke yang berikutnya, sira mencuil masa berasal 20 minit sebatas 12 jam.

Tanda lahir babaran:

 • Kucing menunjukkan minat kepada anaknya dan menjaga kucing-kucing yang baru lahir.
 • Haiwan itu ranah, walaupun degupan jantung.
 • Mengganti geta jasad haiwan ataupun preservasi jangka pendek kucing semenjak bayi yunior lahir.
 • Kuat nafsu makan dan dahaga.
 • Rezeki renik semasa palpation, tiada meterai.

Dengan saiz abdomen meong, yakni tidak-tidak bagi menilai penghabisan kelahiran, kerana lambung dikurangkan sedikit berangsur-angsur.

Penyelewengan perlu dilakukan sesudah setengah jam sesudah kelahiran momongan kucing bungsu. Sira adalah perlu kerjakan meraba haiwan dengan jimat-jimat, minus menggunakan usaha, ia tidak boleh menindihkan kandungan.

Yakni sangat berarti untuk mengenal pasti anak kucing nan lampau di rahim haiwan untuk membawa gelak ki aib dan mengekalkan kesihatan reproduktif dan fizikal kucing.

Terdapat sejumlah keunggulan ciri yang sira bisa ketahui bahawa kelahiran belum lagi berakhir:

 • Renik, enggak memperlihatkan minat kepada haiwan cubs mereka.
 • Lies intern masa yang sama berpose buat masa nan lama.
 • Haiwan itu mencuba percubaan berkala.
 • Kekurangan dahaga dan selera makan.
 • Perut keras, kedap internal alat pencernaan.
 • Pertambahan master (kian ketimbang 39 darjah) dan pembebasan rona baru bersumber vagina meong.
 • Dua musim pasca- proses kelahiran, terwalak pembuangan yang berdarah, dengan bau yang tak menyenangkan.

Di hadapan logo-label ini, haiwan itu harus dibawa ke klinik veterinar supaya seorang pakar yang kompeten bisa mengenali anak kucing yang belum lahir dan mencoket langkah yang sesuai lakukan menyelamatkan kanak-kanak anyir dan ibunya.

Dan rendah mengenai rahsia.

Kisah koteng pembaca kami Irina Volodina:

Mata saya amat menggemaskan, dikelilingi oleh kedutan osean ditambah lingkaran hitam dan nyonyor. Bagaimana bagi mencuaikan kedutan dan beg di bawah indra penglihatan selengkapnya? Bagaimana lakukan menguasai bengkak dan kemerahan? Cuma tiada segala apa-apa nan sejenis itu tua atau pemuda sebagai halnya matanya.

Semata-mata bagaimana cak bagi meremajakan mereka? Pembedahan plastik? Saya diiktiraf – tak rendah daripada 5 ribu ringgit. Prosedur perkakasan – fotorejuvenation, asap-liquid pilling, radio lifting, laser facelift? Terbatas bertambah murah – kursus itu adalah 1.5-2000 rupiah. Dan bila hendak mencari semua perian ini? Ya, dan masih mahal. Terutama sekarang. Oleh itu, cak bagi diri saya, saya memintal prinsip bukan.

Bagaimana bakal mengerti bahawa kucing melahirkan semua kucing: tip dan cara

Apabila kucing beranak, gaduh empunya berpengalaman tidak panik. Bagaimana bagi mengerti bahawa segala-galanya berjalan lampias, bahawa haiwan peliharaan bukan memerlukan pertolongan? Soalan utama adalah bagaimana kerjakan memahami bahawa kelahiran berakhir?

Perlindungan terbaik yaitu pencegahan.

Oleh tingkah larap haiwan kesayangan anda akan memahami bahawa anda melahirkan semua anak kucing. Kucing akan tenang, berkampung dengan jabang bayi, mula menjilat dan memberi makan kepada mereka. Di samping menentukan penghabisan babaran dengan label tingkah laku, lain ada kaedah, kecuali anda akan menjadi pemilik yang lebih bijak.

Semoga bukan meneka sama ada kucing kamu telah selesai melahirkan atau tidak, adalah dinasihatkan untuk menghubungi doktor haiwan beberapa minggu sebelum bersalin. Untuk menubuhkan bilangan anak kucing yang tepat di dalam sampah. Ia tidak berkesan bikin menjalankan kajian ini sreg angka tahun yang lebih awal, kerana dalam kes kehamilan atau komplikasi yang berlainan, sesetengah bakal manusia barangkali mati dan menyerap sediakala pada perut.

Perhatikan! Dari sangkil-taksir 6 minggu kehamilan, bilangan anak kucing di sampah dapat ditentukan makanya X-ray. Sehingga masa itu, tulang pantat momongan-momongan tidak diminimumkan dan tidak dapat dilihat dalam gambar.

Sekiranya tinjauan itu tidak dijalankan, tingkah kayun dan keadaan kucing selepas melahirkan harus dipantau dengan teliti sejauh setidaknya dua hari. Selalunya, semua kebobrokan selepas bersalin legal menunjukkan diri mereka privat tempoh 48 jam.

Hujung penghantaran maupun mengetem darurat?

Galibnya, proses kelahiran dalam kucing akan bermula dalam tiga peringkat. Di peringkat pertama, yang boleh berdeging hingga 12-24 jam, kucing berada di pergaduhan. Penguncupan pertama mungkin tak dapat dilihat, kerana kamu saja membawa adv minim ketidakselesaan dan berulang dengan selang waktu 30-40 minit. N domestik tempoh ini, kucing menetap sarang, jika pemiliknya tidak menjaga ini terlebih habis.

Perhatikan! Meong enggak boleh tidur sehingga proses kelahiran radu. Amung pengecualian ialah penggantungan tadinya jadi berputra anak.

Tahap kedua buruh dipanggil pengasingan. Kucing berada dalam peristiwa peregangan yang kuat, yang menjadi percubaan. Dari sediakala purwa, cubaan sehingga kemunculan momongan kucing pertama, biasanya, mengambil adv minim dari setengah jam. Seandainya kucing berada intern usaha selama lebih daripada sejam, dan momongan kucing itu tidak muncul, teristiadat lekas memanggil doktor haiwan itu.

Sesudah kelahiran anak pertama, ibu cukup umur mula menjilatnya secara intensif, menggerogoti utas sentral dan bersantap yang terakhir. Seandainya meong mengabaikan bayi nan baru lahir, dia perlu mengambil inisiatif: tanggulang kantung amniotik, mengkhususkan cecair amniotik dari tuturan dan hangit, dengan berhati-hati komikal anak kucing dengan tuala. Selawa belaka bayi itu ciap dan mula bergerak dengan aktif, kamu mesti dikembalikan kepada ibu (diletakkan di dasar puting).

Setelah kelahiran anak permulaan, momongan kucing berikutnya akan muncul pada ular-ular masa 10-20 minit. Biasanya untuk kelahiran kedua dan sisanya kucing, kucing hanya perlu membuat dua percubaan. Jikalau lebih tinimbang 3-4 jam telah berlalu sejak kelahiran anak kucing purwa, dan percubaan itu lain dilanjutkan, lekas hubungi doktor haiwan.

Perhatikan! Terletak peluang kecil bahawa terdapat saja satu anak kucing di sampah.

Jumlah tempoh buruh adalah indikator sangat sosok, bergantung pada saiz ibu dan anak kucing, umur dan kesihatan kucing. Camar duka menunjukkan bahawa kelahiran 3-4 anak kucing kian mudah daripada sampah 1 maupun 5-8 anak kucing. Kalau terdapat hanya satu anak asuh kucing di sampah, pada masa kelahiran ia mencecah saiz nan ki akbar, nan secara signifikan merumitkan aktiviti generik. Pelapik berhitung memerlukan propaganda yang hebat berpangkal kucing semasa buruh, yang boleh menyebabkan kerosakan.

Dalam kes-kes nan musykil dolan di mana raga ibu lemah, penghapusan tenaga semulajadi boleh berlaku. Intern kes ini, pengecutan dan percubaan berakhir, Kucing bertindak sebagaimana resmi dan tidak menunjukkan tanda-tanda ketidakselesaan. Selepas sendang tubuh dipulihkan, berputra anak akan disambung semula.

Ia terdepan! Penyetopan tenaga semulajadi terlampau sulit bermain dan enggak boleh dipercayai.

Jika haiwan kesayangan dia tidak melahirkan anak, dan anda tahu bahawa dia tidak melahirkan semua anak asuh kucing, pastikan beliau menghubungi doktor haiwan engkau.

Lembaga pemasyarakatan lain teladan – bagaimana lakukan menentukan dan apa yang harus dilakukan?

Komplikasi yang minimum biasa kerumahtanggaan kelahiran intern kucing dikaitkan dengan pengusiran sampah atau plasenta yang tidak lengkap. Jika meong sudah melahirkan semua anak kucing atau kelahiran, rahimnya kembali ke normal 48 jam. Pengasingan yang tidak lengkap membawa kepada proses keradangan dan pertumbuhan pesat mikroflora patogenik.

Berdikit-dikit membaca sesudah kematian, nan dikeluarkan dengan lekas selepas anak kucing. Setiap anak kucing memiliki anak sehabis lahir. Meskipun kucing melahirkan anak kucing yang buncit dan segala-galanya kelihatan baik, pastikan kelahiran hening mutakadim habis.

Pengecutan sampah atau kelahiran tidak lengkap adalah serius dan sangat berbahaya bagi kehidupan komplikasi meong. Segala apa-apa target biologi yang tinggal di lambung, akan mula mengurai, nan membawa kepada jalan jangkitan bakteria dan mabuk. Jangkitan bakteria cepat menyebar ke perputaran darah meong, yang akan menjejaskan semua perlengkapan.

Penyebab pengusiran tidak contoh sering tidak diketahui dan dikaitkan dengan ciri-ciri hamba allah organisma. Selalunya, komplikasi bertindak jika pada masa kelahiran kucing enggak sihat atau habis. Pemulangan enggak lengkap boleh berlaku jika penghantaran berlarutan maupun sangat sukar. Pengiriman bisa ditamatkan lebih semula dari yang diharapkan, selepas pengusiran anak kucing yang mati lahir, semasa dehidrasi atau terlampau kucing dalam keadaan nan bukan selamat.

Gejala pemulangan tidak arketipe cukup luas, jadi kesihatan ibu mulai dewasa harus dipantau dengan teliti. Tanda pertama kelainan adalah tak sepadan dengan kodrat anak meong dan plasenta.

Dia terdahulu! Sekiranya kucing telah melahirkan momongan meong dalam ketiadaan anda dan tertumbuk pandangan tidak sihat, berjumpa dengan doktor tanpa berlengah-lengah, kerana terdapat kebarangkalian yang tinggi dari penjara sampah atau kelahiran sediakala.

Gejala pengusiran tidak lengkap dianggap andai:

 • Apathy, kemurungan, kelesuan.
 • Nadi cepat.
 • Meningkatkan suhu badan.
 • Kekurangan selera bersantap atau kesungkanan bagi dimakan.
 • Peritoneum edematous.
 • Nada urat nan berterusan peritoneum.
 • Pelepasan fetid bermula kanal lahir.
 • Pemenuhan hijau berusul kanal lahir.
 • Tetap, belaka tak sengit, perkumuhan darah berpangkal kanal lahir.
 • Metritis – radang kandungan purut.
 • Sepsis

Tiada kaedah lain untuk mendiagnosis pengusiran bukan komplet. Seorang doktor haiwan hanya boleh menjatah tumpuan kepada gejala dan riwayat pesakit. Kalau keadaan kesihatan mengancam nyawa kucing, doktor mungkin mencadangkan operasi diagnostik.

Sekiranya keadaan di bawah kawalan intern hari yang ditetapkan, sebelum membuat sebarang keputusan, doktor haiwan akan menjalankan sensor global. Doktor harus menyelidiki keadaan aurat luaran dan pelepasan pascapeluarga. Rata-rata, pemilik dinasihatkan kerjakan mengumpul kemih untuk analisis untuk jenaka komplikasi buah pinggang yang mungkin. Urinalisis boleh menunjukkan adanya jangkitan dalam darah, nan menunjukkan proses keradangan kerumahtanggaan sinus rahim.

Perhatikan! Kerumahtanggaan diagnosis deportasi tidak cermin selepas kematian atau sampah, ujian darah makmal merupakan mesti.

Jika doktor haiwan itu mengesyaki kucing itu tidak melahirkan semua kucing, ia akan memerintahkan sensor ultrasound alias x-ray. Jika kucing disyaki bahawa kucing tidak boleh mengusir plasenta, peperiksaan ultrasound juga dijalankan, saja seumpama menunjukkan amalan, engkau lain menerimakan warta lengkap.

Pendirian menentukan melahirkan anak sudah bererak dalam kucing

Kelahiran seekor kucing boleh bertahan sepanjang kira-taksir satu musim, kadang-kadang sedikit lebih, dan sangat sulit jika haiwan peliharaan n kepunyaan anak yang segara. Bagaimana bagi mengarifi bahawa kucing mutakadim babaran semua anak kucing, dan adakah terdapat kaedah yang tepat untuk menentukan tarikh penamatan buruh?

Kucing kelahiran biasanya mudah dilalui, kerana haiwan kesayangan tidak mengalami ketidakselesaan yang begitu juga seorang wanita detik jabang bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, kesulitan mungkin ketimbul jika meong tidak melahirkan hujungnya, dan kerana itu, terdapat beberapa ketidakselesaan.

Biasanya tidak bukan-bukan bikin menentukan bahawa kucing telah melahirkan bayi dengan penampilannya dan polah aneh. Umumnya, hewan peliharaan peliharaan selepas kelahiran empat ataupun panca momongan kucing letih dan diambil buat berehat, enggak kira sama cak semau masih muda di dalamnya. Percutian sedemikian dapat berlangsung bilang jam.

Bakal mengerti sama suka-suka bayi tidak di rahim kucing, anda perlahan-lahan akan memeriksa perutnya. Serviks meong mudah dikelirukan dengan anak kucing, jadi manah mesti diambil dalam penyelidikannya. Ia biasanya mudah lakukan mencari anak kucing, belaka tebak cak acap terdapat kesulitan dalam mengekstrak serbuk.

Kaedah lain cak bagi menentukan bahawa meong belum selesai melahirkan yakni kelakuannya. Haiwan ini tak cuba bangkit, bikin menumpu bayi nan dilahirkan. Kucing terus rebahan di tempat yang selevel, walaupun tidak ada aktiviti luaran. Juga, haiwan peliharaan boleh berat ekor bersantap alias bahkan air.

Cak bagi mengganggu kucing dalam kejadian sedemikian tidak bernilai setidaknya dua jam pertama rehatnya. Sekiranya tidak ada kesuksesan lanjut, dan kucing terus bersikap aneh, maka perlu menegur doktor haiwan. Mana-mana doktor haiwan tahu bahawa selepas beranak kucing, perut harus subtil, tanpa anjing laut dan pembentukan aneh. Jika empunya mendapati beberapa beruk rumit, maka anda perlu risau, kerana kemungkinan besar, meong lain melahirkan semua bayi, dan dia memerlukan bantuan.

Anda harus sangat risau jika guru tubuh kucing meningkat hingga 39 darjah, dan lendir hijau mula menonjol berpangkal introduksi gawai kelamin. Biasanya perlambang seperti itu menunjukkan bahawa cak semau satu kembali anak kucing yang dahulu di rahim, dan kehadirannya membahayakan ibu.

Bikin menentukan kehadiran atau ketiadaan haiwan dalam rahim boleh menjadi saiz peranakan. Jikalau kas dapur meong masih lewat besar, maka anda perlu bimbang, kelihatannya kegemaran haiwan kesayangan itu telah beranak bukan semua bayi. Jika perutnya jauh lebih kecil, maka kehadiran anak asuh meong lain siapa tidak kali.

Terletak ubat-ubatan yang akan kontributif menentukan musim siap buruh. Kami bercakap tentang ubat oxytocin, nan mana ia boleh graver haiwan kegemaran anda dalam kuantitas 0.3 ml. Ubat ini semok rahim, dan seandainya masih terwalak kucing di dalam perut, mereka akan boleh keluar dengan peranti ini. Sekiranya kucing enggak ditinggalkan, ubat akan membantu melepaskan rahim dari balgam yang ada di sana.

Walau bagaimanapun, buat menerapkan alat ini adalah internal kes-kes yang teruk, kalau perut tidak dapat dirasakan. Engkau juga boleh ranggah dadah jika tuan syak wasangka setinggi ada bayi ter-hormat-benar tinggal di dalam rahim atau tidak. Walau bagaimanapun, jika kaedah diagnostik tunggul enggak membantu, lebih baik memanggil doktor haiwan.

Dia akan memeriksa tindak balas alahan kucing terhadap oxytocin dan akan dapat merasakan perutnya dengan betul untuk menentukan kehadiran alias ketiadaan beberapa momongan kucing lagi.

Umumnya, mudah bikin menentukan kehadiran maupun ketiadaan anak kucing kerumahtanggaan rahim, kerana kanak-kanak anyir terdapat di kedua-dua belah sumsum rusuk, dan dengan merasakan perut satwa peliharaan anda, anda bisa dengan mudah tersandung pada mereka. Anda wajib meneliti tummy dengan berhemat sebaiknya tidak mencederakan meong dan kanak-kanak anyir nan tersisa di kerumahtanggaan rahim ibu. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku kontroversi dan masalah yang bermasalah mengenai beranak anak, anda perlu berjumpa doktor. Ahli yang baik akan sentiasa menentukan hujung buruh dengan betul. Selain itu, dia akan membantu kucing babaran, walaupun bayi itu kelesa menghindari rahim ibu.

Kebobrokan dengan definisi penamatan buruh muncul apabila meong sudah berputra 5-6 momongan meong. Dalam kes ini, kontraksi baru bisa berpangkal sehari sesudah akhir kelahiran terdahulu. Itulah sebabnya pemiliknya harus sentiasa arik-pelihara.

Hadiah intern kucing sering lulus dengan mudah dan cepat, tetapi ini tidak bermakna anda dapat membiarkan fotografer anda turun. Jika anak kucing masih dulu di rahim, biarpun dia mutakadim mati, ia harus keluar. Itulah sebabnya mengapa pemilik haiwan kesayangan perlu memafhumi bagaimana untuk menentukan akhir persalinan, dan cara untuk membantu kucing melahirkan semua bayi.

Bagaimana buat mencerna bahawa kucing itu melahirkan semua anak meong

Rata-rata penternak plong masa penghantaran mulai sejak haiwan lain dapat memahami, adakah kucing itu beranak semua bayi? Ini yaitu terbiasa untuk mengelakkan komplikasi penyebaran patologi kemudian. Seandainya kelahiran tidak berpisah dengan prinsip nan menjuarai, dalam kes ini kelahiran semua kucing, maka ini dapat menyebabkan mortalitas haiwan atau kehilangan keistimewaan pembiakan nan lengkap.

Berapa lama meong berputra?

Tempoh buruh dalam wakil keluarga meong bergantung kepada banyak faktor individu. Ini termaktub:

 • ciri ilmu faal nasab tertentu;
 • berapa boleh jadi lambing berlaku;
 • kesihatan haiwan;
 • atma kucing;
 • keseimbangan hormon kerumahtanggaan jasad;
 • keadaan di mana haiwan itu terkandung, pemakanannya.

Selalunya kelahiran normal meong dalam tempoh 12 sebatas 36 jam. Dengan tempoh mereka, tempoh penyediaan, buruh dan kelahiran anak kucing diambil tebak. Anak meong datang ke mayapada pada gilirannya. Jeda antara kelahiran mereka boleh berpangkal 30 minit hingga satu jam atau lebih. Terdapat situasi apabila ia dapat beberapa musim.

Intern kucing, terwalak ciri fisiologi, yang disebabkan makanya kelahiran momongan kucing, peregangan berhenti beberapa lama, nan membolehkan haiwan itu bisa pulih dan mula melahirkan jabang bayi lebih lanjut dengan tenaga yunior.

Bagaimana buat mengetahui siapakah buruh?

Intern julat biasa, hujung buruh privat meong dicirikan makanya ciri-ciri berikut:

 1. Selepas tebak-agak sejam telah berlalu sejak kelahiran anak asuh kucing terakhir, alat pencernaan menjadi lembut.
 2. Kucing boleh meninggalkan kucingnya.
 3. Apabila semua bayi dilahirkan, kucing bisa menunjukkan minat internal makanan atau air.
 4. Pernafasan menjadi licin, dan degupan dalaman tenang.
 5. Ibu yang mentah lahir mula berkujut dalam keturunan, secara aktif menjaga orok.

Ia teradat merasakan kawasan perut kucing dengan cukup lever-lever, minus kampanye dengan bantuan kedua-dua tangan, dengan rayapan ke sebelah tulang rusuk. Ini perlu dilakukan sehabis sekurang-kurangnya sepoteng jam sejak kelahiran anak kucing keladak.

Kucing tenang tidak selalu bermaksud bahawa proses generik sudah lalu berakhir. Kebanyakan haiwan enggak mengubah tingkah laku mereka semasa dan selepas bersalin anak asuh. Sekiranya suka-suka kecurigaan tentang sama cak semau kanak-kanak anyir masih belum lahir, maka seorang pakar harus dirujuk.

Gejala buruh yang belum selesai

Bagi menentukan pemilik bahawa masih suka-suka kucing kerumahtanggaan lambung kucing, habis penting lakukan mencegah perkembangan komplikasi selepas beranak. Jabang bayi, nan dulu di kerumahtanggaan kas dapur, boleh menyebabkan mortalitas kucing itu. Jikalau bukan semangat, setelah beberapa hari penguraian akan semenjak, dan kucing akan mengalami keracunan nan teruk. Dalam kes lain, dia mungkin mumia dan bukan menyebabkan bahaya segara kepada kehidupan ibu, semata-mata dalam kes ini kebolehan pembiakannya akan menderita. Sebab itulah sangat penting lakukan menjelaskan selaras cak semau tiada anak meong nan tersisa di perut meong.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa tidak semua kanak-kanak anyir dilahirkan, engkau perlu berhati-hati dengan berhati-lever dengan haiwan. Terdapat bilang tanda-nama ciri yang menunjukkan penyempurnaan penghantaran bukan lengkap:

 1. Meong terus berkelakuan sama dengan semasa bersalin.
 2. Ibu baru tidak menunjukkan proteksi yang diperlukan bagi anak kucing, tidak menjatah makanan kepada mereka, tidak terlibat dalam menjilat.
 3. Dia tidak cepat-cepat untuk menambah kuasa dengan bantuan air atau ki gua garba.
 4. Semasa perut abdomen, di dalamnya beruk laut dimeteraikan, sira selit belit atau tegang. Tiada perasaan bahawa tiada apa-barang apa di sana.
 5. Selepas 24 jam selepas kelahiran, guru meong tidak jatuh di bawah tanda 39 darjah.
 6. Selepas 48 jam pasca- bersalin, darah dilepaskan semenjak terusan kelahiran, selalunya dengan bau yang tak meredakan.

Semua stempel di atas menunjukkan bahawa tidak semua momongan kucing dilahirkan. Dalam keadaan sedemikian, satu keputusan bermanfaat adalah dengan segera mendapatkan pertolongan yang berkelayakan. Di klinik, pemeriksaan dalaman haiwan dan lambung abdomen dijalankan, diikuti dengan peperiksaan ultrasound, yang akan mengesahkan alias menafikan anggapan tersebut.

Apa yang boleh dilakukan?

Oleh kerana penghantaran tidak konseptual boleh menyebabkan akibat tragis, tindakan diperlukan buru-buru. Dengan mengandaikan bahawa anak asuh meong ditinggalkan di dalam rahim kucing, kian daripada 24 jam selepas intiha kelahiran, merupakan teradat mengambil anju segera.

Penggunaan oxytocin punya kesan positif terhadap penamatan buruh dan membantu menerangkan rahim daripada rembesan postpartum. Setelah hasil nan diperlukan diperolehi, diagnosis tadinya dilakukan untuk mengklarifikasi apakah masih ada anak kucing yang tersisa di kucing di kerumahtanggaan alat pencernaan.

Apabila meluangkan bantuan obstetrik kepada kucing, tuan perlu berhati-lever dan munjung perhatian, kerjakan mengetahui ciri-ciri asas struktur ilmu faal kucing. Ini akan memungkinkan lakukan memaklumi sebanding ada proses itu selesai sepenuhnya atau masih ada anak asuh meong di dalam perut binatang ternak ekor. Seandainya akhir bersalin keraguan, ia harus segera mendapatkan bantuan yang layak daripada institusi khas. Langkah-langkah yang tepat pada masanya akan membagi prospek untuk mengekalkan maslahat pembiakan meong, dan intern beberapa kes kehidupannya.

Bagaimana bikin memahami bahawa kucing melahirkan semua anak kucing: tanda-tanda intiha kerja

Malah pencinta meong nan berpengalaman sekali-kali memberikan banyak kegembiraan kepada kelahiran haiwan kegemaran mereka. Sudah tentu, kebolehjadian perkembangan komplikasi generik dalam haiwan ini lalu mungil, tetapi anda masih bukan bernilai sebaik-baiknya tidak terdaftar mereka. Khususnya, apabila meong melahirkan, anda terbiasa tahu pasti jikalau semua kucing dilahirkan… Saja bagaimana untuk melakukannya?

Laporan am

Maka mari kita mulakan dengan “truisms”. Kehamilan privat haiwan ini berlangsung (secara purata) sehingga 64 waktu, kes-kes apabila kucing sudah lalu bepergian sepanjang 70 perian diterangkan. Fauna “purata” bersalin empat kucing setiap sampah, tetapi caruk terdapat kelahiran enam maupun lapan kanak-kanak anyir.

Satu-satunya cara untuk memafhumi kian tepat berapa banyak haiwan kesayangan baru yang engkau miliki ialah melakukan pemeriksaan ultrasound.

Tempoh nan disyorkan ialah sekurang-kurangnya 40 tahun kehamilan. Perlu diingat bahawa walaupun ultrasound tidak burung laut memberikan maklumat komplet mengenai bilangan anak kucing: terutamanya bayi yang “nakal” boleh bertindih dengan khalayak lain, kesannya doktor haiwan silam rumit bagi menangani suratan orok yang terakhir.

Tetapi kita lebih berminat dalam proses berputra. Bertentangan dengan kepercayaan popular, sejenang selepas munculnya kontraksi, bepergian selepas doktor haiwan bukan diperlukan.

 • Pertama, percubaan secara umumnya bisa menjadi persediaan, dan mereka sering memulakan tiga perian sebelum melahirkan “sopan”.
 • Kedua, kontraksi purwa sering kali berterusan selama 12 jam sekurang-kurangnya, kadang-kadang tempoh ini terbentang hingga suatu hari. Walau bagaimanapun, jika beliau mempunyai haiwan kesayangan utama, atau, sebaliknya, nan lama (n domestik kes-kes sebagai halnya kebarangkalian komplikasi adalah lebih tinggi), beliau tidak akan menyakitkan bagi memanggil doktor haiwan itu puas periode ini.
 • Jangan pangling bahawa banyak meong “suka” beranak pada waktu malam, dan balai pengobatan veterinar sepanjang masa jauh berusul mana-mana. Jadi bagaimana dengan kehadiran bilamana lahir dengan pakar nan makin baik untuk seia apalagi suntuk.

Katakan kucing telah memulakan kontraksi “berwujud”, iaitu, kuat, jenjang dan kekal. Bila menunggu penampilan momongan meong? Sejauh kira-asa setengah jam.

Beliau terdepan! Perhatikan bahawa selepas menunaikan air janin, bayi mesti dilahirkan dalam masa maksimum sepenggal jam (hanya idealnya intern tahun 10-15 minit). Jika ini tidak bertindak, maupun meong kelihatan sangat letih dan lemah, panggil doktor haiwan itu.

Adakah semua anak kelahiran dilahirkan?

Sudah tentu, semasa kelahiran koteng anak kucing soalan-soalan itu tak timbul. Ada, tentu saja, kes-kes kelahiran anak tunggal, sahaja jarang main-main. Tetapi katakan kucing anda telah berjaya menghasilkan tiga atau empat kucing. Bagaimana untuk memahami jika ada manusia tidak privat makanan?

Jawapan yang tepat buat soalan ini semata-mata boleh diberikan oleh imbasan ultrasound, saja masih ada tanda-tanda apabila terbantah bahawa ia disyorkan cak bagi sama ada mengontak doktor haiwan buru-buru atau mencoket haiwan peliharaan ke klinik sendiri:

 • Kelahiran itu seolah-olah berakhir, sahaja haiwan kesayangan anda tidak menunjukkan banyak minat pada anak kucing yang mutakadim dilahirkan, sentiasa meowing dan berjalan di sekeliling kondominium, menunjukkan tanda-tanda enggak kebimbangan nan raksasa.
 • Ingat bahawa privat proses biasa proses buruh, peringkat buruh ketiga dibezakan. “Secara rasmi” sira tidak diakui oleh semua doktor haiwan, kerana sreg masa ini binatang itu meninggalkan plasenta dan “sampah” yang lain. Peringkat ini tidak boleh disertai dengan pertampikan dan percubaan. Kalau meong, nan sudah melahirkan, kadang-kadang digoncang oleh kontraksi yang awet, perkara itu jelas haram. Atau dia masih punya kucing (anak kucing) n domestik rahim, atau dia melihat perlambang sejumlah patologi pasca-natal. Walau bagaimanapun, tidak menyakitkan untuk menghubungi pakar veterinar dengan taajul.
 • Ia berlaku bahawa anak kucing kerumahtanggaan rahim (atau sejumlah kucing) sudah sunyi, dan bakal sebab tertentu kontraksi adalah ringan apabila sira datang kepada cahaya. Dalam kes sejenis itu, sejumlah tahun selepas beranak, keadaan meong merosot secara dramatik, perkumuhan berkulit kehijauan (ichorous) muncul dari organ-alat kelamin luar, dengan bau busuk yang menjijikkan dan mencemarkan. Adalah mudah difahami bahawa biarpun dalam keadaan sedemikian dia tidak mungkin dilakukan tanpa lawatan segera kepada doktor haiwan.

Apa nan terbiasa dilakukan jika kucing tidak dapat bersalin “anak terakhir”?

Kami memfokuskan sekali pun bahawa saja seorang doktor haiwan nan tepat dapat mengenal pasti hakikat eksistensi momongan kucing “terlantar” dan hanya kalau terwalak ultrasound (ataupun x-ray, paling buruk). Kami enggak akan menasihati kami kerjakan merasakan dan menghancurkan peranakan haiwan kesayangan kami. Kaprikornus dia bukan boleh mengetahui selevel ada kucing telah babaran semua anak kucing atau tak, tetapi ia berwajib untuk mencederakan haiwan.

Oleh itu, terdapat momongan kecil dalam tembolok. Untuk sebab tertentu, kucing sahaja enggak dapat melahirkan. Apa yang perlu dilakukan? Sekiranya haiwan itu tidak rantas dengan melahirkan dan otot dinding abdomen dan uterus itu sendiri biasanya dikurangkan, anda dapat cuba memberahikan “pusingan kedua” bersalin dengan membudayakan oxytocin. Dalam kes ini, terserah kemungkinan bahawa pergaduhan yang baru bermula akan kondusif mengendalikan tugas.

Tetapi anda perlu ingat bahawa oxytocin bukan ubat minimal selamat, dan maka dari itu itu apabila menggunakannya, ia perlu menjumut duga nuansa berjasa:

 • Jika selepas pembukaan dos pertama (bukan lebih dari 5 IU), tidak ada perlambang peregangan, pentadbiran selanjutnya harus dianggap tidak berharga dan bahkan berbahaya.
 • Dalam kes apabila master badan kucing bukan melebihi 37.5 ° C, beliau juga tidak bermanfaat lakukan merangsang kelahiran secara sintetis.
 • Bradycardia, takikardia, dan lain-lain bencana jantung atau aktiviti pernafasan juga kontraindikasi untuk oxytocin.

Maka dari itu itu, rangsangan perubatan bukan terpaksa bersisa kerap, kerana buat situasi meong publik ini mestilah dempang dengan nan ideal. Tetapi ini, dengan mengambil kira beberapa “masalah” ketika dilahirkan, jarang bertindak. Dengan kata lain, sejumlah pilihan enggak diperlukan. Dan jika kucing bukan melahirkan anak meong yang terakhir, ini adalah bahagian caesar.

Adakah peluang lakukan menyelamatkan anak kucing pada bahagian caesar?

Malangnya, tetapi tidak suka-suka persekot tersendiri. Adalah terka boleh jadi bahawa anak kucing (anak meong) mutakadim mati akibat hipoksia. Jadi terutamanya untuk mengharapkan hasil yang bahagia tidak berbaloi. Hanya, seksyen cesarean yaitu kaedah yang silam penting, kerana kamu boleh menyelamatkan nasib kucing itu sendiri.

Walau bagaimanapun, internal beberapa kes, masih mustahil bakal membereskan haiwan kesayangan dengan segera. Ini disebabkan makanya fakta bahawa sebelum interferensi pembedahan diperlukan untuk memantapkan keadaan haiwan sepenuhnya, menghentikan semua perlambang pernafasan dan kegagalan jantung. Kalau tak, kucing boleh antap semasa operasi.

Dengan kematian anak-anak asuh kelahiran dan proses penguraian yang telah dimulakan, tidak ada pun keperluan untuk seksyen cesarean. Privat kes sedemikian, pembedahan kas dapur kompleks memang dilakukan, saja ia dikaitkan dengan penyisihan lengkap tembolok dan ovari. Membuka dan membersihkan rongga awak, tiada bisa jadi yang akan, kerana haiwan sebagai hasil dari “rawatan” ini hanya mati dari sepsis. Hanya kerumahtanggaan hal di mana bakal anak (s) dalam rahim masih “bugar” ialah cesarean yang dilakukan. Rahim dibersihkan, dirawat dengan penyelesaian antiseptik, membersihkan kelahiran, dan sebagainya.

Kami berharap artikel itu berguna kepada engkau. Saya ingin mengingatkan kamu bahawa n domestik keadaan di mana kucing, begitu juga yang anda fikir, telah melahirkan, saja kamu masih punya percubaan, lebih baik lekas menghubungi doktor haiwan. Sekiranya anda melakukannya pada waktunya, terletak probabilitas besar bikin menguburkan sukma anak meong dan ibunya.

Bolehkah kucing melahirkan enggak semua anak kucing sekaligus?

Karenanya, waktunya telah tiba, yang pemilik haiwan mereka menunggu sejauh 2,5 bulan kehamilan. Meong, dengan selesa duduk di bekas yang sudah disusun, mula melahirkan momongan meong yang boncel dan dahulu comel. Walau bagaimanapun, tidak semestinya basyar dapat memahami bahawa kucing sudah melahirkan semua anak kucing, terutamanya kalau ini adalah mana tahu pertama mereka melahirkan dari haiwan kesayangan mereka. Pada masa yang sama, lebih gaduh anak kucing akan dilahirkan, lebih banyak kebimbangan akan dibawa kepada pemiliknya.

Tanda-tanda terdahulu penyampaian tidak pola

Adalah kira semulajadi bahawa permasalahan yang ketimbul daripada pemilik meong kelahiran, boleh kucing lain babaran semua meong sekaligus. Kegelisahan ini enggak sia-sia, kerana jika sedikitnya satu anak asuh kucing kekal di dalam rahim pasca- berakhirnya peregangan, ini yakni bahaya nan serius terhadap kesihatan kucing, sehingga kematiannya. Fakta adalah bahawa janin yang belum lahir hasilnya akan mula terurai ke dalam kucing, meracuni badan dengan toksin.

Puas yang terbaik, ia tetapi boleh kering di tembolok dan mengganggu sistem pembiakan haiwan kesayangannya. Makanya itu, pemilik perlu tahu apabila segala-galanya berakhir dengan baik, dan bila tak, untuk membantu penyayang mereka, internal peristiwa ini. Untuk memahami bahawa kucing tidak beranak semua kucing boleh dengan ciri-ciri kelakuannya.

Kelahiran tidak bisa dianggap lengkap jika:

 • Kucing lain begitu berminat dengan anak kucing yang sudah dilahirkan, tidak peduli dengannya dan tidak jilat;
 • Tidak mahu makan dan minum;
 • Sehari selepas kelahiran anak kucing anak bungsu, suhu haiwan piaraan melebihi 39 darjah;
 • Sehabis kinerja embrio seterusnya, meong tidak mengubah kedudukannya; engkau tidak aktif, terletak seperti sebelum kucing-kucing nan bukan;
 • Kucing terus menolak secara berkala;
 • Beberapa jam selepas pembebasan anak kucing lebih jauh, perut haiwan peliharaan tetap tegang dan gigih;
 • 48 jam sehabis bayi lebih jauh dilahirkan, pembuangan mulai sejak sistem penangkaran kucing muncul dengan kesampukan bakat dengan bau yang lain menyenangkan.

Semua fenomena di atas mungkin menunjukkan bahawa kelahiran masih jauh dari konseptual. Dalam kes ini, adalah disyorkan bikin menjuluki doktor haiwan, yang akan memeriksa haiwan kesayangan itu dan mencoket semua langkah nan diperlukan untuk berjaya menyempurnakan kelahiran.

Jika perlu, sira boleh membuat diagnosis pada mesin ultrasound supaya kamu bisa membuat diagnosis yang lebih tepat. Dan ia bukan akan jebah, kerana kalau enggak semua kucing dilahirkan, maka kucing mempunyai peluang bakal tidak bertahan.

Tanda utama penghujung buruh

Bagi memahami bahawa kucing babaran kucing ragil dapat, jikalau:

 1. Kegemaran rumah n kepunyaan pernafasan mereka keluar;
 2. Kucing mula menunjukkan aktiviti buat menukar kedudukannya dan lagi bergerak cak bagi sementara waktu ketimbang anak kucingnya;
 3. Dia mula tertarik dengan anak-anaknya sendiri, menjilat mereka dan memberi makan kepada mereka;
 4. Kerja jantung dinormalisasi;
 5. Beberapa lama pasca- kucing babaran semua anak kucing, beliau n kepunyaan keinginan untuk bersantap dan meneguk;
 6. Selepas suatu jam selepas pembebasan orok lebih jauh, perut kucing menjadi subtil, tanpa sebarang meterai.

Teristiadat diingatkan bahawa jumlah abdomen bukan merupakan parameter yang dijamin bahawa penghantaran telah radu atau, sebaliknya, terus berlanjut. Walaupun kelahiran itu selesai, maka rahim tidak selalunya agak cepat dikurangkan. Dalam kes ini, rahim, yang masih mengekalkan nada pemilik haiwan kesayangannya, yang tidak mempunyai asam garam yang betul, kelihatannya dikelirukan dengan anak meong yang belum lahir.

Jika, bagaimanapun, keputusan dibuat untuk merasakan perut, maka perlu dilakukan dengan ketat, tanpa usaha. Ia terbiasa dilakukan dengan dua tangan di sepanjang tepi. Ini perlu dilakukan setengah jam selepas kucing keladak dilahirkan.

Sortiran untuk menanyai dengan uluran tangan persediaan khas ialah mungkin. Biasanya, oxytocin digunakan buat ini, nan perlu graver kucing. Dos tak kian daripada 0.3 ml. Ubat ini n kepunyaan kesan merangsang sreg rahim, yang membantu kucing suntuk di kerumahtanggaan nafkah. Jikalau semua orok telah dilahirkan, dia masih akan mendapat kebaikan dengan mendukung memperlainkan lambung daripada lendir yang terhimpun di sana.

Walau bagaimanapun, jangan gunakan ubat ini bikin setiap kelahiran. Malah, kamu ialah bertujuan untuk kes-kes nan melampau, contohnya, ketika tidak mungkin merasakan perut, dan kucing tidak menunjukkan tanda-tanda akhir berusul tenaga kerja. Suntuk disyorkan bikin tidak menggunakan ubat ini sendiri. Paling penting, jika ada keraguan akan halnya kedatangan momongan kucing di dalam rahim, panggil doktor haiwan yang akan mendiagnosis dan mengemudiankan kesesuaian tindakan tertentu. Pula, sebelum memohon oxytocin, dia akan menginvestigasi alahan kucing kerjakan ubat ini.

Telah tentu, dalam kebanyakan kes, haiwan kesayangan bisa melahirkan anak asuh dengan komplet tanpa sambung tangan segala apa kembali. Bagaimanapun, ini tidak bermakna anda enggak perlu memencilkan apa-galanya. Perhatian terhadap haiwan kesayangan mereka semasa proses kelahiran akan mendukung mereka mengekalkan kesihatan dan nyawa mereka.

Tanda-jenama utama kucing babaran anak

Banyak peternak dan empunya yang berpengalaman lain demap sempat bagaimana bagi memahami bahawa kucing telah bersalin semua anak kucing apabila menyediakan rawatan obstetrik di nurseri. Menentukan penghabisan persalinan sangat penting untuk perawatan kesihatan reproduktif, dan kadang kala kehidupan fauna yang dicintai.

Baca intern artikel ini.

Tempoh buruh dalam kucing

Aktiviti keluarga dalam haiwan piaraan adalah proses insan. Pelbagai faktor mempengaruhi tempoh kelahiran kucing:

 • nasib dan fisiologi;
 • bilangan lambing;
 • kekeluargaan alur;
 • syarat penahanan dan pemakanan semasa kehamilan;
 • status hormon jasmani;
 • ciri-ciri bani adam;
 • bukan

Purata tempoh buruh adalah dari 12 hingga 36 jam. Pada musim ini, tempoh persediaan (kontraksi dan percubaan), yang boleh bertahan bermula beberapa jam hingga hari, dan melahirkannya seorang, memasuki.

Kelahiran anak asuh kucing bertindak seli. Selalunya, dari saat kelahiran koteng anak kucing ke kelahiran selanjutnya, ia akan berlalu dari sekacip jam hingga beberapa jam. Walau bagaimanapun, rehat ini sering ditangguhkan sehingga beberapa hari.

Kucing punya ciri ilmu faal, risikonya tenaga kerja dapat dihentikan pasca- kelahiran satu ataupun bilang meong, dan setelah beberapa saat (kadangkala sehingga 36 jam), ia dapat disambung pun. Oleh itu, bagaimana untuk mencerna bahawa kucing sudah lalu beranak semua meong, nan relevan lakukan kedua-dua empunya yang bukan berpengalaman dan untuk penternak yang sentiasa terlibat n domestik isu pembiakan. Meskipun pemeriksaan ultrasound seorang wanita mengandung lain selalu membenarkan pengenalpastian pasti garis hidup bakal manusia. Peternak yang berpengalaman dalam keadaan ini memberi ingatan pada isyarat penghabisan proses kelahiran.

Isyarat akhir kerja

Biasanya, kerja siap sepenuhnya dalam meong dapat ditentukan dengan beberapa label:

 • haiwan itu secara aktif menjaga anak yang dilahirkan (licks dan memberi bersantap anak meong);
 • lamun pernafasan, aktiviti jantung tidak merosot;
 • sedikit perian selepas kelahiran anak kucing terakhir, kucing n kepunyaan nafsu makan dan dahaga nan dahsyat;
 • haiwan itu menyangkal kedudukannya privat sarang, dapat meninggalkan zuriat untuk seketika;
 • sehabis meneliti perut meong, selepas 30 hingga 40 minit dari prestasi anak lembu yang terakhir, tidak ada anjing laut yang diperhatikan, perutnya lembut.

Rasa nafkah haiwan kesayangan perlu jimat-jimat, tanpa usaha, dengan kedua-dua tangan sejauh garis di sejauh tulang rusuk. Manipulasi perlu dijalankan tidak makin tadinya daripada 30 minit sehabis kelahiran bayi terakhir.

Tingkah laku yang tenang berusul binatang itu bukan selalu menandakan berakhirnya proses kelahiran. Sesetengah ibu pada waktu penamatan buruh lain menunjukkan kegelisahan, dan bagaimana untuk memahami bahawa kelahiran kucing sudah hampir mustahil. Intern kes ini, anda harus mendapatkan nasihat tinimbang seorang pandai veterinar, yang akan mengasihkan deduksi akan halnya penyelesaian proses kelahiran, dan takdirnya ragu-ragu, akan melakukan ultrasound rahim.

Etiket-tanda buruh yang belum selesai

Kenal pasti pertanda ciri yang menunjukkan bahawa masih suka-suka satu maupun lebih janin yang tersisa kerumahtanggaan kandungan, adalah penting bikin mencegah komplikasi selepas bersalin. Anak meong yang belum lahir yaitu ancaman kepada kesihatan dan spirit ibu. Setelah kekal dalam rahim atau dalam saluran kelahiran, bakal anak dengan cepat mula mengurai, mendedahkan badan ibu kepada mabuk yang teruk. Selalunya fetus yang belum lahir mummifies (kering) dalam nafkah, menyebabkan pelanggaran keupayaan reproduktif haiwan. Oleh itu, adalah berarti bagi seorang penggemar nan munjung anugerah belalah dan pecandu untuk tahu bagaimana menentukan bahawa kucing telah bersalin semua anak asuh kucing, dan lain suka-suka anak asuh di rahim.

Sekiranya beliau mengesyaki kelahiran berputra yang belum selesai teradat berdikit-dikit cak bagi mengintai tingkah laku haiwan itu. Terdapat tanda-tanda agak ciri bahawa aktiviti buruh tidak nangkring sesudah-sudahnya:

 • haiwan sesudah kelahiran anak meong terakhir tidak mengubah kedudukannya, tidak menunjukkan aktiviti, terletak pada cara yang sekufu seperti pada kelahiran momongan-anak terdahulu;
 • meong dengan rumit hati dan tidak aktif menjaga bayi baru lahir, tidak menunjukkan minat untuk makan, tidak menjilat bayi;
 • percubaan secara berkala diperhatikan, kucing boleh terus mendorong;
 • tiada selera makan dan dahaga;
 • apabila mencuba kandungan sesudah beberapa jam sehabis kelahiran momongan kucing terakhir, terdapat kemelut, kekerasan, nada otot, perut tidak lembut dan tidak melegakan;
 • selepas sehari mulai sejak saat bersalin anak terakhir, suhu badan haiwan di atas 39 ° C;
 • Dua perian selepas anak asuh meong terakhir unjuk semenjak vagina, pelepasan berdarah bau yang bukan menghibur diperhatikan.

Kehadiran isyarat di atas menunjukkan kelahiran meong belum lagi berakhir. Internal kes ini, lebih baik ulem pakar obstetrik veterinar yang berpengalaman untuk menginvestigasi haiwan tersebut dan merujuknya. Anda juga bisa menjalankan diagnosis ultrasound untuk diagnosis yang lebih tepat. Langkah sedemikian bukan perlu, kerana jika kucing tidak melahirkan semua anak kucing, ada bahaya nan tekun terhadap kesihatan dan kehidupannya.

Bantu haiwan dengan kelahiran tidak kamil

Ia perlu mengambil awalan-ancang penting privat kes proses generik yang lain lengkap, apabila ada sebab-sebab yang menarik bahawa bakal anak berada dalam alat pencernaan, dan lebih dari satu tahun telah berputih sejak kelahiran anak meong anak bungsu. Bagaimana jika kucing beranak lain semua anak asuh kucing? Dalam kes ini, haiwan memerlukan uluran tangan taajul.

Cak bagi deportasi fetus yang belum lahir, rangsangan karyawan dengan oxytocin digunakan. Sebagai peraturan, dos dadah adalah 0.3 ml setiap haiwan. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan ubat, adalah teradat lakukan bertransaksi dengan pakar veterinar, yang akan menentukan dos privat setiap kes tertentu dan menetapkan frekuensi pentadbiran ubat. Adalah utama bagi mengetahui bahawa oxytocin sering menyebabkan tindak balas alahan, adalah kontraindikasi internal kedudukan mengufuk fetus, ketidakpatuhan saiz tulang panggul kucing dan momongan kucing.

Apabila menyediakan haiwan peliharaan berbulu dengan bantuan lega momen bersalin anak, tuan harus memperhatikan dan menuding fisiologi kucing. Ini akan kontributif menentukan logo-etiket penutup proses dan mencerna bahawa kucing itu bukan melahirkan semua momongan kucing. Yakni berarti cak bagi memberi bantuan yang diperlukan kepada haiwan itu pada masanya, kerana kelahiran enggak lengkap ialah berbahaya bikin kesihatan reproduktif dan kehidupan kucing.

Sebagai peraturan, tanda-tanda awal (prekursor) melahirkan dalam haiwan muncul 2 minggu sebelum peristiwa.

Pertanda permulaan buruh kerumahtanggaan kecantikan berbulu dan mendukung semasa proses. Jika flat itu mengandung kecantikan yang berbulu.

Isyarat memegang konsep. Simptom pertama persenyawaan nan ulung. 2 – 3 ahad sebelum beranak, naluri bersarang ingat di kucing lokal.

Selamat cak bertengger ke zootvet.ru! Di sini anda bisa berunding dengan doktor haiwan yang berpengalaman, serta berbahagia maklumat tentang komplikasi haiwan kesayangan beliau. Tanya soalan anda dan kami dengan senang hati menjawabnya dalam masa 24 jam!

Butir-butir di laman web ini disediakan bikin pamrih rujukan sahaja. Jangan ubat seorang. Pada etiket pertama penyakit haiwan kesayangan sira, segera tawar-menawar dengan doktor haiwan.

Kerumahtanggaan tahun terdekat kita akan menerbitkan embaran.

Kelahiran kucing: pertanda permulaan, bagaimana kerjakan membantu dalam proses, dan apabila mula membimbangkan

Melahirkan – proses semulajadi rupa keturunan. Pemilik ibu kucing mesti senggang cara melahirkan kucing, bikin mendukung menyelesaikan kekasih yang enggak berpengalaman. Pengetahuan dan kesediaan untuk kesulitan akan memelihara kesihatan haiwan dan sel saraf tuan rumah.

Kucing secara impulsif “sempat” barang apa yang harus dilakukan, terutamanya sekiranya mereka melahirkan tidak untuk barangkali pertama dan mempunyai pengalaman. Masalah mungkin timbul dengan primordians, nan tidak menyedari segala apa yang menengah berlaku kepada mereka. Seorang ibu yang plonco tidak boleh mengerang melalui tali kancing atau dari ketakjuban dan kesakitan di bawah sofa dan mula melahirkan momongan di sana. Melahirkan – impitan untuk haiwan itu, dan pemiliknya mesti melakukan barang apa nan kali supaya haiwan kesayangannya merasa ragu dan menyokong.

Apa nan perlu disediakan

Kelahiran purwa kucing menarik, lain cuma bagi meong, semata-mata pun bakal tuan rumah nan tak berpengalaman. Purwa sekali, engkau teristiadat menyediakan tempat nan selesa bikin ibu dan anak meong periode depan. Kebanyakan “pangsapuri” dibuat ketimbang kotak yang ditutup dengan akhbar. Kembali amben atau dulang dapur. Bekas yang baik mempunyai tiga cap kualiti.

 1. Ketersediaan Kucing bukan bisa menjeput dok yang pangkat, merangkak di dalam “sarang”. Lebih baik menyelang dinding keempat, menyediakan laluan percuma. Ini lagi akan mengasihkan akal masuk pemilik kepada haiwan peliharaan.
 2. Lapang. Mesti diingatkan bahawa haiwan akan “hidup” dalam kotak bersama selama satu sepiak setakat dua bulan sesudah melahirkan. Oleh itu, “sarang” mesti lapang, tetapi terpejam.
 3. Sepi Memasang “hospital bersalin” di tengah-paruh tadir bising lain berbaloi. Tuan berpengalaman menetapkan “bilik” peribadi bikin haiwan peliharaan – tandas, gedek mandi, sudut di antara sofa dan dinding, bilik stor. Jika sarang kucing dalam almari tertutup, meneledorkan lokasi yang dicadangkan, ia bukan punya sirep dan keselamatan.

Di samping kancah lakukan berputra, anda terlazim menyediakan:

 • sarung tangan pembedahan;
 • gunting tajam;
 • swab kapas;
 • kain bebat bayi alias kejai bersih;
 • kain lap basah;
 • tuala terry bersih;
 • tampon kapas atau kasa;
 • sutra menjerang;
 • mangkuk kucing untuk minum;
 • abu payudara haiwan kesayangan;
 • mentol getah atau sesapan;
 • penyemat suntikan;
 • cawan maupun mangkuk lakukan membuang sasaran yang digunakan;
 • antiseptik cecair untuk haiwan;
 • oxytocin;
 • “Levomekol” maupun salep nan separas;
 • kalium glukonat.

Bagaimana meong melahirkan

Pemilik yang tidak berpengalaman taksa-samar mengibaratkan betapa kucing beranak. Ini adalah proses yang duga panjang, berbunga dengan kebimbangan ibu masa depan dan berjarak dengan pemberian makan bayi. Antara acara ini beberapa jam ajal. Pada setiap peringkat buruh, disyorkan bakal menjadi dekat dengan wanita yang berpengalaman atau, sekurang-kurangnya, untuk mengesan keadaannya. Sentiasa ingat bahawa kucing boleh lengang semasa melahirkan.

Ragam haiwan

Nyana-kira dua hingga tiga musim sebelum buruh, suhu badan kucing runtuh ke 37 ° C. Kelenjar buah dada meningkat, semakin sensual. Walaupun terwalak ciri-ciri ilmu faal, pemiliknya pertama mengecap bagaimana kucing berkelakuan sebelum babaran. Lazimnya satu peristiwa yang lama ditunggu-tunggu mengambil alih empat ciri tingkah laku.

 1. Membasuh Kira-kira dua hari sebelum bermulanya kerja, perkakas kelamin membengkak dan menjadi jambon. Kucing mula aktif menjilat. Harus suka-suka pelepasan.
 2. Aktiviti Jika kucing itu mulai-tiba menjadi bosan, menjadi terpisah dan tidak peduli, itu bermakna bahawa bukan lama lagi anda akan diolah. Jangan mengganggu haiwan dalam tempoh ini.
 3. Selera makan Seringkali terwalak penurunan selera makan. Kegemaran enggak dapat dimakan apa-segala pada perian sebelum melahirkan anak asuh. Sediakan dia dengan minuman dengan cara biasa.
 4. Flexure Beberapa jam sebelum pergaduhan, sesi cak bimbingan diadakan. Enggak ada penyederhanaan yang nyata, cuma haiwan itu telah membusur (bungkuk), sama dengan semasa pergaduhan. Ini disebabkan makanya kontraksi jangka pendek perut. Kucing menjadi aktif, gelisah, kuat, takut. Beliau dapat dibelasah ke palagan yang rumpil dicapai, maka dari itu itu ia disyorkan untuk mengehadkan ruang peribadi. Mulai masa ini, tinggal bersama haiwan kesayangan anda di sebelah anda, menunggu kelahiran.

Memulakan proses

Tanda utama permulaan buruh dalam kucing yakni peregangan. Kontraksi uterus dari sejumlah jam sebelum babaran dan secara beransur-ansur meningkat. Jika kejang boleh ditangkap dengan jejak kaki diletakkan di makanan, bermakna kucing itu akan beranak. Rampas haiwan kesayangan ke wad beranak, tenang dan sediakan semua nan sira perlukan.

Lima tanda buruh bermula:

 • perut turun – kamu menjadi tulang beragangan berbentuk pir;
 • cak acap membuang air kecil – kucing secara galibnya sering pergi ke tandas;
 • lendir dirembes – palam kelahiran lega kucing patera privat nyana-kira 24-48 jam;
 • air hajat – pemilik mungkin tidak bisa melihat, umpama kucing dengan cepat menyedut;
 • bernafas menjadi lebih kerap – meong mengekspos mulutnya dan sering bernafas dengan berlebih nafas.

Takdirnya kehamilan, penegangan dan kesejahteraan wanita sedang dalam proses, maka enggak terbiasa bersalin secara serta merta semenjak kucing di rumah. Walau bagaimanapun, dia harus patuh berkembar untuk meraun proses tersebut. Kucing Primipara kelihatannya panik, menjadi lupa. Proses kelahiran seorang anak meong bisa dibahagikan kepada lima peringkat.

 1. Melewati saluran kelahiran. Kucing itu menegangkan, memotong urat abdomen dan pinggul. Biasanya lakukan rupa bayi yang mencukupi empat maupun lima percubaan.
 2. Keluar. Anak asuh kucing dilahirkan di dalam pura amniotik atau geladir-sisanya. Gelembung boleh pecah semasa percubaan, maka cairan kekuningan dilepaskan dari vulva. Beberapa jam sebelum babaran (dia dapat mematamatai pergerakan abdomen), anak asuh meong umumnya “beraduk” di cula nafkah dengan durja mereka ke terusan lahir. Sekadar bukan semua buah mempunyai masa lakukan melakukannya. Makanya itu, anak kucing boleh lahir dan kepala dan belakang kaki ke depan.
 3. Rangsangan pernafasan. Ibu memecahkan busa itu, jilat anak kucing, membedakan saluran pernafasan bersumber lendir. Seorang kanak-kanak yang merompak ialah tanda yang baik, nan bermaksud dia bernafas.
 4. Pemecahan kabel. Ibu menggigit sreg tali kunci dan bersantap yang anak bungsu. Pastikan bahawa semua kelahiran antap oleh ketentuan anak asuh meong. Untuk religiositas intern pengiraan menulis di sepoteng kertas. Sisa internal rahim, ari-ari boleh menyebabkan ki kesulitan berjangkit. Sekiranya terletak banyak anak kucing, biarkan kucing makan dua atau tiga kelahiran, tidak lebih. Saudara mengandungi hormon, yang baik bakal melonggarkan dan cak menetek, tetapi bisa menimbulkan muntah ataupun menyebabkan cirit-birit.
 5. Laktasi. Segera selepas kelahiran, momongan meong itu melekat pada puting ibu. Meong perlu mengambil bayinya, mula jilat. Dengan pelbagai kelahiran terus.

Sira berlaku bahawa kucing yang sakit dan menduduki dengan sendirinya menekan anak kucing yang baru lahir ataupun meninggalkan jabang bayi dalam pura amniotik. Tindakan yang tidak dilakukan ibu, tuan teristiadat lakukan untuknya.

Peringkat intiha

Kucing menamatkan buruh dengan kehilangan penguncupan selama dua jam. Kucing merujukkan, percubaan berhenti, rahim jatuh dan menjadi lembut. Kanak-kanak mula aktif netek tetek. Tingkah laku dan hal fizikal ibu selepas bersalin ditandakan ciri-ciri berikut:

 • menjaga bayi, menjilat, memberi bersantap;
 • bernafas secara merata;
 • mahu makan dan minum;
 • mahu menggunakan tandas;
 • memungkirkan geta di panggung kelahiran.

Segera mulakan makan kucing pasca- melahirkan enggak kiranya. Tawaran air haiwan atau buah dada engkau. Takdirnya kelahiran sirep telah dimakan, ibu boleh kekal dalam “sarang” sehingga enam jam dan enggak makan apa-apa. Letakkan mangkuk di sebelah hospital bersalin dan sediakan ibu anda empat hingga lima boleh jadi sehari dengan makanan biasa. Tambah privat diet buah dada, bijirin, minyak ikan. Letakkan dulang di sebelahnya supaya ibu enggak meninggalkan anak cucu lama.

Campur tangan pemilik

Memahami bahawa kucing sedang beranak, bahkan seorang pemilik nan bukan berpengalaman, dengan hati-hati menonton cattery itu. Walau bagaimanapun, menentukan mula-mula buruh tidak mencukupi. Anda mesti tahu mengenai semua probabilitas risiko untuk kondusif meong semasa beranak, seandainya ada komplikasi.

Lakukan bergantung cuma pada intuisi adalah salah. Alam sentiasa bertindak di sisi individu yang kuat dan sihat, selebihnya musnah. Lain semua kucing domestik n kepunyaan imuniti dan kesihatan yang baik. Tuan tidak sepatutnya bertolak angsur cak bagi mengambil bahagian dengan cattery doang demi pemilihan semulajadi. Oleh itu, anda mampu di internal tentera tuan rumah untuk mempermudah melahirkan anak sebanyak bisa jadi, cak bagi mengekalkan kesihatan dan kehidupan orang tersayang dan sampah. Jadual ini menerangkan tindakan seseorang dalam keadaan kritikal.

Jadual – Mandu untuk membantu babaran

Gejala mengganggu

Pemilik sonder kelayakan tidak bisa cak acap membantu pemurah yang lembut. Itulah sebabnya semasa berputra harus menjadi nombor telefon doktor haiwan yang menghadiri, dan agar dua ataupun tiga nombor. Empat gejala ialah alasan nan mendalam lakukan berkonsultasi dengan pakar.

 1. Sebelum tarikh pengunci. Selalunya, buruh pramatang berlaku kerumahtanggaan kucing kerana pengguguran tak dijawab, ketidakupayaan anak, gangguan plasenta, trauma. Tahap aktiviti buruh lebih cepat di 50-55 hari, kadang-kadang kian sediakala. Selalunya kucing melahirkan momongan meong hening. Momongan-anak yang masih belum matang akan lengang pada hari-tahun yang akan datang. Ia bermain bahawa kucing hanya babaran koteng bayi tenang. Selebihnya unjuk dalam masa yang hidup dan sihat. Jika kucing sudah lalu melahirkan kian awal, telaah dengan pakar lakukan memahami tindakan lebih jauh.
 2. Kurang beranak. Jika haiwan kesayangan tidak melahirkan bertambah dari 70 hari dan jika tidak “bersalin” terlarang sebagai hasil berusul kehamilan khayalan dalam meong, maka kehamilan mungkin dihentikan. Orang muda mungkin telah meninggal bumi, jadi keperluan memarginalkan untuk mengebumikan haiwan kesayangan daripada kemungkinan jangkitan dan merosakkan kandungan.
 3. Kelahiran beku. Ialah penting bakal menentukan bila kelahiran moralistis-benar berakhir. Kalau percubaan telah mengetem dan kucing semenjana berehat, dia tidak menjamin keluar dari semua anak kucing. Perlu membenakan tingkah laku ibu. Sehingga akhir, meong yang belum lahir dengan berat hati merawat anak-anak asuh, lain keluar dari “sarang” dan lain mengubah kursi, enggan menenggak, secara berkala meletakkan rumpil badan. Bagi memastikan beliau dapat merasakan perut tiga ataupun catur jam selepas babaran. Kemelut dan ketegangan otot menunjukkan bahawa masih suka-suka anak kucing dalam kandungan.
 4. Sorotan. Barang apa-apa pelepasan yang berwarna-warni dan berbau busuk semasa mengandung dan melahirkan momongan adalah penyimpangan dari norma. Dengan kontraksi tahapan yang abadi (lebih daripada suatu jam), talenta dapat bergerak dengan banyak sonder penghantaran berikutnya. Privat kes ini, ia sekali lagi perlu menunjukkan kucing kepada pakar.

Walaupun disokong maka itu insting, proses bersalin kucing bukan selalu berjalan laju. Ia harus mempersiapkan mental kerjakan apa-apa hasil. Walau bagaimanapun, jangan senewen lebih sediakala ketimbang perian dan jangan oplos tanpa alasan. Ketakutan akan dipindahkan ke haiwan peliharaan, dan semasa bersalin ia akan menjadi keliru. Pastikan semuanya melanglang laju dan kucing bisa bergantung kepada pemiliknya.

Ulasan pemilik

Saya punya baka kucing Scotland Lipat. Memberi kelahiran telah enam boleh jadi! Tetapi pernah melahirkan lima tahun sebelum itu. Meong boleh pergi ke kehamilan – ini ialah perkara protokoler, tetapi enggak mengaras istilah – sangat buruk. Lima anak asuh meong dilahirkan dan semuanya tenang. Ia seolah-olah normal dan ia terdapat di sebelah mereka, cuma enggak mengambil boob. Makan dari botol itu lagi sia-sia, meludah keluar. Jadi satu demi satu dan mati. Beliau lalu sayang untuk meong, sira mencari mereka selama seminggu di apartmen dan dipanggil.

Dan saya lain mengelepai kepada baka. Seorang wanita Inggeris melahirkan dirinya sendiri, dan WANTS TO BE FEDENED. Biarkan dia cuma. Yang kedua bukan akan melahirkan minus saya. Menyerap sekalipun. Dalam kelahiran mentah-baru ini, dia ingin melahirkan secara umum di kepala saya dan berdegil menjajarkan perutnya ke tempat tidur. Ini meskipun pada hakikatnya Kitika pada umumnya datang kepada saya bagaikan insan dewasa, dan Lelka, yang purwa, dilahirkan kepada saya.

Kanadik juga berbeza. Paloma menanyakan sambung tangan, tetapi jika wajib, kamu akan melahirkan dirinya tanpa penyakit. Kasya sedang menunggu. Sabar. Dari mana-mana pengelanaan yang menunggu saya. Sreg malam kelahirannya, saya berkata kepadanya: “Darling, saya akan menclok 28 (contohnya), pastikan sira menanti saya.” Saya cak bertengger, dia menganjur saya ke n domestik kotak berpunca pintu dan memberi saya senapang mesin

Anak embung Curitz terus kurat takut melahirkan anak. Dan tiga perian sebelum kelahiran, indra penglihatan yang kekaguman dan senyuman sipu melekat dari kotak.

Mengenai plasenta. Terdapat memberi 2, maksimum tiga. Beliau adalah vzhno bahawa meong bersantap yang pertama. Di sana, hormon oxytocin-genera akan lebih harmonis dan lebih semula jadi. Saya memotong tali siasat dengan sendirinya, memotongnya bertambah buruk, darah lebih lama. Hancurkan begitu. Kord pusar dilukai pada jari dan koyak.

Kucing saya makan sedemikian itu banyak selepas babaran, berapa banyak yang mereka mahu (sekali kucing membawa lapan momongan meong dan semua selepas dimakan), tiada perut pengecut. Dan kemudian kita tidak boleh lupa bahawa selepas mortalitas, sebagai lampiran kepada beberapa besar nutrien, ada hormon yang menyumbang kepada pengkhitanan stereotip rahim dan pengeluaran susu!

Margaret K, http://forum.mau.ru/viewtopic.php?n=18129start=0postdays=0postorder=aschighlight=sid=cedcfb5ab5e732443cf2ced07405a292print=1

Saya mempunyai pengalaman dengan hanya satu kucing. Tetapi kelahirannya cekut 3 kali. Bukan ada harbinger, namun saya tahu betul-betul ketika saya memakai kucing, jadi saya senggang tarikh lahir (ditambah atau n sogokan sehari). Saya sudah lalu dilengkapi kotak besar bakal meong, terserah pintu lakukan laluan di dalamnya supaya ia tidak meloncat ke atas. Di sana saya membuat kain yang lembut, tidak mesti dan di atas alas meja yang direbus (kemudian saya membanting semuanya). Kucing diajar untuk boks terlebih sangat. Tetapi dia masih tidur di atas resbang saya. Tetapi banyak kucing, sebaliknya, cuba menghindar pecah anak adam, anda bergantung kepada kucing, ialah mustahil untuk diramalkan.

Dia melahirkan plong masa malam. 2 anak kucing berjalan pada ular-ular hari 15 minit. Selama ini kucing berjaya menjilat kucing dan bersantap yang anak bungsu. Saya tidak kontributif, dia mengatasi dirinya. Saya sekadar menontonnya. Pasca- anak kucing kedua ada selang waktu setengah jam. Saya mengakhirkan semuanya. Dan sejak itu engkau sendiri sangat ingin tidur, meletakkannya dengan anak asuh kucing di internal kotak (dia berdiri di sebelah sofa). Lega waktu pagi, apabila saya terbangun, terdapat 4 kucing tidur sangar dan lembaran kotor di internal boks. Ditumpahkan segar.

Mama ternyata suntuk peduli, tidak meninggalkan anak kucing, diberi makan dan menjilid tanpa henti. Dari semasa ke semasa, dia menghirup kerah saya ke peraduan saya. Saya dengan kegigihan nan sejajar mengalihkan mereka juga. Keseronokan untuk mengagumi keluarga ini.

Kelahiran kedua yakni sama, hanya tiga anak kucing.

Tetapi yang ketiga bertahan lama, terdapat hanya 2 anak kucing dengan perbezaan jam. Meong itu tidak mempunyai susu, tetapi saya menyedari ia sederhana, kerana anak kucing itu disedut, dan putingnya basah, seperti bisa jadi pertama. Anak meong mula-mula meninggal pada hari selepas 3. Yang kedua saya makan dengan lambung kanak-kanak anyir berpunca cak hisapan, cuma dia tak bersikeras, dia mati pada hari ketika matanya dibuka. Imej Saya fikir meong sudah tua lontok untuk melahirkan anak (dia berumur 8 waktu). Lebih banyak anak asuh meong yang kami tidak.

Saya mempunyai kucing. Harbinger bersalin – beberapa musim sebelum bersalin mulai berjalan di sudut, bakal mencari tempat nan terpencil, kucing saya naik ke dalam lemari dan menubuhkan sarang di sana internal cemping bersih. Hari sebelum kelahiran mula bepergian meow, seolah-olah tempat itu seorang tidak dapat ditemui. Saya hanya membelai kucing, meyakinkan. Litters lembut diletakkan di intern kotak, sekadar kejai nan lembut, nini saya memotong kasir di sana sehingga setiap kain bendaharawan keluar dengan kelahiran akan menyerap. Membawa kucing di intern kotak, menunjukkan bahawa anda perlu dibaringkan di sana. Mutakadim karuan, kotak itu harus diletakkan di ajang nan tenang di mana tidak terserah mentari bertepatan, tidak ada yang terganggu, tinimbang yang kian terpejam, kucing itu lebih bahagia.

Semasa berputra anak, kami tidak mengganggu dia, namun mematamatai bagaimana keadaannya dolan, semakin banyak anda menyibuk dan menyentuhnya – di sana engkau kian gementar. Saat dia melahirkan, kami tidak memotong kord sano ke kucing, saya rasa tak perlu, kucing menggigit lega periode yang tepat dan kemudian apa nan tertinggal anjlok sehabis beberapa tahun (tak cak semau yang berpenjaga). Kami menjernihkan kejai bendaharawan, memangkalkan makanan dan air kian sanding ke peti supaya kucing itu lebih tenang dan terpotong.

Source: https://ms.intermedicaveterinaria.com/kak-opredelit-chto-rody-zakonchilis-u-koshki