Cara Membuat Status Berwarna Dan Bergambar

COVID-19 Malaysia


COVID-19 MALAYSIA
Kementerian Kesihatan Malaysia

 • Semua

Soalan 1: Apakah Coronavirus?

Coronavirus adalah satu batih besar virus yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan seperti Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) dan Middle East Respiratory Syndrome-related Coronavirus (MERS-CoV). Coronavirus terbaharu dan menjadi pandemik di seluruh manjapada kini dikenali bak Novel Coronavirus 2022 (COVID-19).

COVID-19 sudah lalu mula dikesan di negara China dengan kes pertama disahkan puas 7 Januari 2022 di Wuhan, Hubei, China. Dalam tempoh tiga (3) pekan seterusnya, kes-kes disahkan di Thailand, Nepal, Amerika Syarikat, Korea Selatan, Singapura, Perancis, Vietnam, Malaysia, Australia, Canada, Cambodia, Sri Lanka dan Jerman. Kes pertama di Malaysia disahkan puas 25 Januari 2022. Sehingga saat ini, ki kesulitan COVID19 masih lagi menular di Malaysia.

Sejak 20 September 2022, Malaysia mutakadim memasuki permulaan gelombang ketiga COVID-19 susulan peningkatan mendadak kes jangkitan virus COVID-19. Kementerian Kesihatan Malaysia dan pihak berwajib terus menjalankan program dan aktiviti kawalan dan pencegahan bagi membendung wabak COVID-19 di Malaysia.

Soalan 2: Bagaimanakah novel coronavirus 2022 (COVID-19) merebak?

Pendirian penularan novel coronavirus COVID-19 daripada individu kepada hamba allah nan lain adalah melalui tetesan bermula hidung atau mulut nan tersebar apabila seseorang yang dijangkiti COVID-19 batuk atau bersin. Titisan ini melekat puas objek dan permukaan di sekelilingnya. Orang tak yang mencapai incaran atau permukaan ini mempunyai risiko mendapat jangkitan COVID-19 apabila beliau menyentuh netra, indra atau mulutnya selepas mencapai permukaan/objek yang tercemar. Seseorang itu kembali boleh dijangkiti COVID-19 takdirnya mereka gemuk intim dengan pesakit COVID-19 nan batu berdahak, bersin atau berkata dalam jarak yang intim. Itulah sebabnya amat berfaedah cak bagi mengekalkan jarak sedikitnya 1 meter daripada orang yang bergejala.

KKM sentiasa mengawasi perkembangan jangkitan ini dan mengemas masa ini informasi masalah ini intern laman sesawang KKM. Manusia ramai dinasihatkan biar berbuat norma baharu dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

Soalan 3: Sekiranya saya memakai pelitup muka maupun N95, adakah perkara ini kondusif untuk mengurangkan penularan COVID-19?

Pengusahaan pelitup roman ataupun 3-ply face mask adalah disyorkan kerana tindakan ini mendukung mengurangkan penyerantaan virus dan bertambah praktikal untuk digunakan maka dari itu orang awam. Awalan ini menghalang orang bukan daripada tertular titisan dan tempias air liur orang yang memakai pelitup roman. Belaka, N95 tidak disyorkan cak bagi makhluk awam kerana ia perlu dipakai dengan cara yang betul dan saiz yang bersesuaian. Ia lebih sesuai digunakan maka itu anggota kesihatan yang mengendalikan pesakit di fasiliti kesihatan.

Soalan 9: Bagaimanakah pengesanan kontak dilakukan?

Pengesanan hubungan adalah prosedur untuk mengesan individu yang mempunyai relasi rapat dengan pesakit COVID-19. Proses ini bertujuan bagi membendung penularan keburukan COVID-19 dalam kalangan komuniti dan melajukan pengawalan ki kesulitan.

 • Pengesanan kes akan dilakukan maka dari itu pegawai kesihatan di Pejabat Kesihatan Derah di mana pesakit akan dihubungi bikin mendapatkan wara-wara sejarah perjalanan dan nikah rapat sepanjang 14 periode yang lepas.
 • Semua wasilah berpasangan akan dihubungi bakal mendapatkan status kesihatan.
 • Setelah pilihan dan tentamen COVID-19 dijalankan, kontak berapatan akan dipakaikan kerokot dan diberikan borang
  Home Assessment Tool – HAT
  ( BM / EN ) bagi menilai tahap kesihatan harian secara kendiri di flat.
 • Kontak berdempetan nan disahkan positif akan dirujuk ke hospital.
 • Manakala kontak rapat dengan keputusan negatif akan meneruskan kuarantin 14 hari berdasarkan Seksyen 15 (1) [Pertinggal 342].
 • Pihak Pejabat Kesihatan Wilayah akan memantau dan menghubungi wasilah tersebut dari semasa ke semasa dalam tempoh 14 hari.
 • Semasa privat tempoh kuarantin, sekiranya bergejala, kontak rapat tersebut akan dirujuk ke hospital.
 • Kontak rapat yang menjalani kuarantin perlu melakukan ujian COVID-19 siapa kedua lega hari ke-13.
 • Kontak yang disahkan kasatmata pada periode ke-13 akan dirujuk ke hospital.
 • Perkariban yang disahkan negatif plong hari ke-13 akan diberikan pelepasan berusul menjalani Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah, Home Surveillance Bestelan (HSO) dan bilang-bilang pengawasan akan ditanggalkan makanya pegawai diberi kuasa di Ketua Kesihatan Daerah pada hari ke-14.

Soalan 14: Apakah jenis ujian COVID-19 yang dijalankan?

 • Rt-PCR: Rt-PCR atau dikenali ibarat Reverse transcriptase Polymerase Chain Reaction ialah tentamen pengesahan yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia lakukan melegalkan jangkitan virus COVID-19 sreg makhluk yang disyaki.
 • RTK Ag:
  Keputusan ujian menggunakan RTK Ag lebih cepat berbanding Rt-PCR. RTK Ag mempunyai tahap sensitiviti 90% dan spesifisiti 100%. Disebabkan itu, RTK Ag bisa digunakan sebagai kaedah alternatif cak bagi ujian COVID-19. Walau bagaimanapun, RTKAg sekadar diguna pakai di Malaysia buat eksamen pengesanan COVID-19 saja manakala Rt-PCR cak bagi ujian pengabsahan.
 • RTK Ab: Eksamen RTK Ab bukan digunakan bikin pengesanan awal virus COVID-19. Ia sesuai diambil pada hari ke-13 oleh anak adam dikuarantin kerana pada masa ini sistem imun internal badan seseorang itu akan menghasilkan antibodi apabila terdedah kepada virus. Ujian RTK Ab ini bermaksud cak bagi mengesan antibodi COVID-19 kerumahtanggaan tubuh. Keadaan ini kerana respon antibodi cekut waktu 5 hingga 7 hari kerjakan terhasil.

Soalan 16: Siapakah yang tidak perlu membayar testing pengesanan COVID-19 di fasiliti kerajaan?

Bayaran tentamen pengesanan COVID-19 di fasiliti kekaisaran tidak akan dikenakan kepada:

 • Penjabat mahajana yang menjalankan tugas rasmi di dalam dan luar negara.
 • Warganegara dan bukan warganegara yang disyaki berwujud COVID-19.
 • Warganegara dan bukan warganegara yang n kepunyaan perantaraan rapat kepada kes positif COVID-19.
 • Penduduk di Negeri Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).
 • Basyar di bawah survelan bagi kelainan seperti influenza like illness (ILI) dan jangkitan pernafasan akut teruk/Severe Acute Respiratory Illness (Ekstrak).
 • Pengelana pecah luar negara nan mendapat pengecualian bayaran ujian pengesanan COVID-19

Soalan 19: Segala apa yang mesti dilakukan selepas ujian COVID-19? Bilakah tempoh kuarantin saya akan berpunca?

Individu yang menjalani ujian COVID-19 teristiadat mematuhi arahan kuarantin. Cak bagi pedagang dari luar negara, kuarantin 14 hari akan bermula pada hari ketibaan beliau di Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) Malaysia. Bagi saringan kontak rapat, kuarantin 14 waktu akan bermula pada hari bungsu anda terdedah kepada pesakit positif COVID-19 maupun jikalau anda bukan karuan, kuarantin akan semenjak pada tahun pertama ujian COVID-19 diambil.

Soalan 20: Mengapakah kuarantin teradat dijalankan sejauh 14 hari biarpun ujian pengesanan COVID-19 kelihatannya pertama negatif?

Kuarantin selama 14 hari amat terdepan walaupun eksamen pengesanan COVID-19 kali purwa destruktif. Ini disebabkan oleh tempoh inkubasi virus COVID-19 antara 4 atau 5 hari sehingga 14 perian. Sebanyak 75 peratus kontak rapat kepada pesakit COVID-19 dikesan konkret pada hari mula-mula dan 25 peratus dikesan positif pada waktu ke-13. Oleh nan demikian, adalah wajib setiap anak adam yang diarahkan kuarantin melakukannya sepanjang 14 hari bakal mengakhirkan rantaian wabak COVID19 di Malaysia. Didikan pelepasan pengawasan dan pemerhatian pada perian ke-14 akan diberikan kalau ujian ulangan kali kedua iaitu sreg masa ke-13 adalah merusak.

Soalan 21: Adakah saya terlazim dikuarantin sekiranya ingin pulang ke Malaysia berasal luar negara?

Semua pengembara warganegara dan bukan warganegara dari luar negara dan memasuki Malaysia mulai 24 Julai 2022 perlu menjalani perintah kuarantin wajib di stesen kuarantin yang telah diwartakan oleh kekaisaran Malaysia, berdasarkan kepada peruntukan di pangkal subseksyen 15(1) Inskripsi Penangkalan dan Pengawalan Masalah Berjangkit 1988 [Sahifah 342]. Kos kuarantin wajib ditanggung sepenuhnya makanya pendatang kecuali individu yang diberikan pengecualian bayaran kos kuaratin di stesen kuarantin. Mualamat lanjut mengenai perkara ini boleh diperolehi di laman sesawang Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) di pautan berikut

Gerbang Rasmi Agensi Pengurusan Bisikan Negara (NADMA), JPM

Soalan 22: Bolehkah musafir dari luar negara asian pengecualian bayaran kos kuarantin di stesen kuarantin?

Pengecualian caj kuarantin diberikan kepada:

 • Pemegang Kad OKU yang dikeluarkan di bawah Akta Orang Kurang Upaya 2008 [Akta 685];
 • Warganegara Malaysia tinimbang golongan B40;
 • Turunan atau keluarga warganegara Malaysia dari golongan B40;
 • Pelajar warganegara Malaysia daripada keluarga B40;
 • Kanak-kanak warganegara Malaysia berusia 6 tahun dan ke pangkal;
 • Pengembara berseorangan/solo warganegara Malaysia yang berusia 12 tahun ke pangkal;
 • Warganegara Malaysia yang pulang sebaik sahaja dibebaskan terbit penjara negara asing yang tidak mampu mengupah caj di stesen kuarantin atau tiada sumber pendapatan.

Soalan 26: Senarai stesen kuarantin dan rawatan COVID-19 berisiko rendah.

Senarai pusat kuarantin dan rawatan COVID-19 berisiko rendah.


(

Data dikemaskini pada 25 Oktober 2022, 1800H

Negeri Bil Lokasi
Perlis 1 Institut Latihan KKM Kangar
Kedah 2 Kompleks Pengasingan Alor Setar
3 Obsesi Hotel prodeo Pokok Sena
4 Kompleks Penjara Sungai Petani
5 Pusat Kuarantin Bukit Kachi
6 Tumpangan Jururawat Muara Nerang
Pulau Pinang 7 ILKKM Pulau Pinang (Pergigian)
8 Kompleks Penjara Reman Pulau Pinang
9 Mania Sel Seberang Perai
Argentum 10 Trik Konvensional Kamunting
Selangor 11 Pusat Kawalan Kusta Negara
12 Perkumpulan Latihan KKM Sungai Buloh
WP KL Tiada
Kewedanan Sembilan Tiada
Melaka 13 Kolej Kejururawatan Melaka
Johor Tiada
Pahang Tiada
Terengganu 14 Pusat Sumur Pendidikan Marang
Kelantan 15 Internat Jururawat Hospital Kersik halus Mas
16 Asrama Jururawat Hospital Tengku Anis
17 Pusat Latihan Tumpat
Sabah 18 ILKKM Sandakan
19 Kegandrungan Penjara Tawau
20 Mania Sukan Tawau
21 Projek Perumahan Rakyat Bubul Ria
22 Projek Perumahan Rakyat Bujukan Putih
23 ILKKM Tawau
24 Dewan Medan Belia Tawau
25 Kompleks Sukan Likas
26 Dewan Kompleks Sukan Ranau
27 Dewan Gelanggang Belia Kunak
28 Kampus INTAN Sabah
29 KB Resthouse
30 Kiat Latihan Kecemerlangan Koperasi
31 Dewan Selagon Beaufort
32 Dewan Umum Keningau
33 Projek Perumahan Rakyat Bubul Taman Cerah Sepagaya
34 Politeknik Kota Kinabalu
35 Perkumpulan Kemahiran Mara Kota Kinabalu
36 Dewan  Badminton,   Kolmpleks      Sukan Keningau
37 Kompleks Sukan Sibuga
38 Projek Perumahan Rakyat Seri Bayu
39 Dewan Umum Tambunan
40 Kudat Rest House
41 Marudu Inn
Sarawak 42 Kancing Belia dan Sukan Kuching
43 Anjung Kasih Yayasan Kebajikan Negara
44 ILKKM Kuching (KSKB)
45 Kampung Sukan Petronas Miri
46 Hospital Limbang
47 Hospital Kapit
WP Labuan 48 Asrama Jururawat Hospital Labuan
49 Balai Pelawat Hospital Labuan
50 Konstruksi Unit Kualiti (Wellnes Centre)
51 Rumah Transit Hospital Labuan
52 Gedung Linen Hospital Labuan
53 Bangunan Sumur Hospital Labuan
54 Trik Sumber Bahagian Teknologi Pendidikan Labuan
55 Balai Peziarah Hospital Labuan

Soalan 27: Mengapakah stesen kuarantin untuk COVID-19 dibuka?

Introduksi stesen kuarantin merupakan keperluan di bawah Sertifikat Preventif dan Pengawalan Kebobrokan Berjangkit 1988 [Akta 342]. Ia dibuka bakal memperlainkan atau memantau individu yang dijangkiti atau disyaki COVID-19 kerjakan rawatan dan pemerhatian. Sosok nan dikuarantin terlazim berada di pusat kuarantin sehinggalah mereka selamat bagi rani di provinsi orang awam. Awalan ini bertujuan untuk memutuskan rantaian wabak COVID-19 di Malaysia. Stesen kuarantin yang diwartakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia terdiri tinimbang hospital alias fasiliti bukan hospital.

Soalan 30: Apakah senarai semak untuk seseorang yang akan menjalani Perintah Sensor dan Pemerhatian di Rumah/Home Surveillance Order (HSO)?

 • Mempunyai bilik tidur dan tadir air yang berasingan dengan ahli flat, kalau tidak mampu, tadir air boleh dikongsi dengan ahli rumah dengan syarat sasak air tersebut haruslah sentiasa dibersihkan dengan cecair pembasmi kuman.
 • N kepunyaan akses kepada makanan dan keperluan tidak.
 • N kepunyaan akses kepada komoditas seperti pelitup muka, sarung tangan dan cecair pembasmi kuman di rumah.
 • Bisa mendapatkan rawatan di balai pengobatan/hospital berhampiran seandainya perlu dengan menggunakan kenderaan persendirian.
 • Berkompromi untuk mematuhi perintah HSO termasuk mengamalkan instrumen penilaian kendiri di rumah/Home Assessment Tool (HAT).
 • Hadkan jarak setidaknya 1 meter dengan ahli kondominium yang berisiko tinggi. Contohnya, penduduk emas berumur 60 musim ke atas dan kanak-kanak.


Senarai belukar ini yakni andai panduan. Namun, ia bergantung kepada kesesuaian individu tersebut untuk menjalankan perintah tersebut.

Soalan 32: Apakah yang terbiasa dilakukan ketika di bawah Perintah Penapisan dan Pemerhatian di rumah/Home Surveilance Pesanan (HSO)?

 1. Dapat dihubungi sreg setiap periode.
 2. Sentiasa berlimpah di kondominium sepanjang tempoh penapisan dan pemerhatian. Digalakkan untuk berada kerumahtanggaan bilik yang punya bilik air berasingan dengan orang tak.
 3. Hadkan peziarah atau tetamu yang menclok ke rumah dia.
 4. Senaraikan semua orang yang hinggap ke rumah sira.
 5. Sentiasa mengamalkan akhlak batu berdahak dan wahing yang betul.
 6. Sekiranya bergejala, sentiasa pakai pelitup roman, tutup mulut dan hidung engkau menunggangi tisu apabila batu berdahak dan bangkis. Lempar tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah dan cuci tangan bertepatan dengan air sabun atau hand sanitiser.
 7. Hadkan jarak fizikal anda sekurang-kurangnya 1 meter.
 8. Pakai pelitup muka sekiranya keluar dari bilik dan elakkan bergaul dengan cucu adam bukan.
 9. Pastikan pengudaraan kondominium intern hal baik dengan mengungkapkan tingkap.
 10. Elakkan perkongsian peralatan makanan dan sentiasa melakukan penjagaan kebersihan diri.
 11. Puas masa ke-13, anda perlu menjalani ujian serologi COVID-19 di klinik kesihatan/poliklinik swasta nan diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Pastikan engkau mendapat sahifah keputusan ujian tersebut.
 12. Pada masa ke-14, hadir ke Ketua Kesihatan Daerah yang terdekat dengan warta ujian serologi untuk mendapatkan pemuasan daripada menjalani perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah, serta menanggalkan gelang perintah pengawasan.
 13. Seandainya bergejala dan bertambah teruk semasa tempoh pemeriksaan dan pemerhatian di rumah, taajul hubungi Pembesar Kesihatan Daerah untuk tindakan lanjut.

Soalan 34: Apakah yang dimaksudkan dengan bilang-bilang pengawasan dan pemerhatian di rumah?

 • Gelang pengawasan dan pemerhatian di flat adalah gelang nan dipakaikan kepada basyar nan bakir di bawah pengawasan seperti perpautan rapat kes positif, pengembara yang pulang berpokok asing negara atau individu yang berada di dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).
 • Selain gelang berwarna jambon, terdapat kembali kerokot berwarna putih, sensasional, berma ataupun kuning yang digunakan. Pemakaian warna gelang kepada manusia yang perlu dikuarantin tertakluk kepada stok di kawasan setempat dan penentuan oleh Komandan Kesihatan Daerah (PKD). Panggung dan bilangan tahun saringan dilakukan akan ditulis puas gelang tersebut. Individu yang sudah lalu dipakaikan bilang-bilang kuarantin ini tidak bisa keluar apartemen sehingga tempoh kuarantin tamat.
 • Gelang kuarantin hanya boleh dipotong maka dari itu pegawai diberi kuasa di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) yang berkujut sesudah tempoh kuarantin tamat.
 • Sekiranya terdapat individu dengan kerokot kuarantin berbenda di kawasan publik, ia boleh laporkan ke pejabat polis ataupun Pejabat Kesihatan Kewedanan (PKD) terhampir.

Soalan 35: Adakah saya terbiasa jalani kuarantin sekiranya ada ahli flat nan dikuarantin disebabkan mempunyai pertalian berkembar dengan pesakit aktual COVID-19?

Sira teristiadat dikuarantin apabila anda mempunyai korespondensi rapat dengan juru flat yang dikuarantin itu disahkan positif COVID-19. Kontak rapat bermaksud anda pernah makmur dengan pesakit COVID-19 kerumahtanggaan ulas/bilik yang sama dengan pesakit COVID-19, sangkut-paut mengambil pengiriman awam yang sejajar dengan pesakit COVID-19; dan berpunya intern rumah yang sama dengan pesakit COVID-19. Walau bagaimanapun, ahli rumah hendaklah mematuhi arahan pencegahan COVID-19 seperti menjaga penjarakan sekurang-kurangnya 1 meter, memakai pelitup tampang apabila berlimpah di ruang/bilik yang sebabat dengan orang yang dikuarantin dan kerap mencuci tangan dengan air sabun atau hand sanitizer.

Soalan 37: Bagaimanakah cara disinfeksi dan mengendalikan sisa buangan ketika individu di asal perintah pengawasan dan pemerhatian/Person Under Surveillance (PUS)?

Prinsip pengendalian hajat buangan saat manusia di radiks perintah pemeriksaan dan pemerhatian/Person Under Surveillance (PUS) merupakan seperti mana berikut:

 • Permukaan yang kerap disentuh di kawasan proteksi pesakit perlu kerap dibersihkan.
 • Peralatan makan dan meneguk teristiadat dibersihkan selepas setiap bisa jadi digunakan dan lain boleh berkongsi peralatan dengan orang tak.
 • Tadir mandi yang digunakan maka dari itu pesakit COVID-19 maupun tukang rumah yang lain perlu dibersihkan dan dinyahkuman sedikitnya sekali sehari.
 • Proses penyabunan bisa memperalat abuk pencuci, dibilas dan diikuti dengan penyuci hama nan mengandungi 0.1% Sodium Hipoklorit.
 • Pakai Personal Protective Equipment (PPE) seperti pelitup muka, pola mata pelindung, apron nirmala cecair dan sarung tangan semasa proses disinfeksi. Bersihkan tangan selepas PPE ditanggalkan.
 • Peralatan minima nan teradat yaitu pelitup muka dan pencuci tangan sekiranya peralatan lain tidak dapat disediakan.
 • Tandas perlu sentiasa dibersihkan, berfungsi dengan baik dan selamat.

Soalan 38: Bagaimanakah pengurusan sampah nan betul semasa menjaga individu PUS?

 • Sampah dibungkus dan diikat kemas dalam beg yang tetap sebelum dibuang.
 • Sampah ditanam maupun dibakar dengan terkawal jika tiada perkhidmatan pengurusan sisa pepejal. Gunakan kaedah yang lebih lestari dan mesra alam seberapa boleh.
 • Tisu yang digunakan bikin batuk atau bersin dibuang dengan segera ke dalam tong sampah yang tertutup.
 • Cuci tangan dengan tahir sesudah membuang sampah.

Soalan 39: Apakah pembudayaan norma baharu n domestik mencegah jangkitan COVID-19?

Preventif jangkitan COVID-19 merupakan tugas bersama.
Cegah, Amal, Patuhi, Pantau (CAPP)
yaitu pendekatan pembudayaan norma baharu bikin mencegah penularan COVID-19. Pendekatan CAPP ini mensasarkan individu, batih dan komuniti dalam mencegah dan memutuskan rantaian wabak COVID-19. CAPP adalah singkatan cak bagi:


 • CEGAH


  COVID-19

  dengan mendidik keluarga serta komuniti norma baharu vitalitas.

 • AMALkan

  tingkah laku baik bagi menggelikan diri, keluarga dan komuniti daripada jangkitan COVID-19.

 • PATUHI SOP

  pengoperasian sektor utama negara dan enggak-tak arahan kerajaan.

 • PANTAU

  martabat kesihatan diri dan keluarga dan lekas dapatkan rawatan jikalau bergejala. Cak bagi saringan temperatur badan dan gejala sebelum memasuki palagan kerja, institusi pendidikan, premis atau pusat jagaan seperti mana kondominium orang tua.

Soalan 40: Apakah ancang-anju pencegahan jangkitan COVID19?

Setiap turunan diingatkan bagi sentiasa mengamalkan anju-langkah berikut:

 • Amalkan tahap kebersihan diri yang tinggi setiap masa seperti cak acap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun maupun hand sanitizer.
 • Memakai pelitup muka di wadah awam alias jika bergejala.
 • Elakkan daripada mengunjungi ajang tumpuan ramai, berlebih dan sempit.
 • Duduk di rumah jika tiada urusan penting di luar. Sekiranya perlu keluar, pakai pelitup muka serta jarakkan diri sekurang-kurangnya 1 meter ketimbang makhluk tidak.
 • Jangan bersalaman dan bersentuhan tercatat melagakan anggota tubuh, sebaliknya anjur hormat dengan meletakkan tangan di dada dan takluk hormat.
 • Amalkan etika batuk dan wahing yang betul.
 • Dapatkan rawatan di fasiliti kesihatan nan terdekat jika bergejala.
 • Muat turun, daftar dan gunakan aplikasi MySejahtera setiap kelihatannya masuk ke tempat kerja.

Soalan 41: Apakah tindakan KKM dalam mencegah dan mengawal penularan penyakit COVID-19 ini?

KKM memantau situasi wabak jangkitan COVID-19 ini secara harian dengan menjalankan aktiviti-aktiviti berikut:

 • Mengaktifkan Bilik Usaha COVID-19 di CPRC Kebangsaan.
 • Menyisihkan dan mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai situasi terkini wabak COVID-19.
 • Menjalankan pilihan gejala di Gapura Masuk Antarabangsa (PMA) Malaysia bagi semua pengembara yang berangkat berbunga luar negara.
 • Mewajibkan kuarantin 14 hari bagi semua pedagang yang menginjak dari luar negara.
 • Membuat saringan gejala di fasiliti kesihatan serta membuat rujukan dan isolasi kes di hospital-hospital tersaring.
 • Melaksanakan Perintah Sensor dan Pemerhatian di Rumah/Home Surveillance Order (HSO) untuk individu yang n kepunyaan kaitan epidemiologi berkaitan COVID-19 tetapi tidak bergejala.
 • Meningkatkan kapasiti isolasi di hospital.
 • Menstabilkan kemampuan dan keupayaan makmal dalam menjalankan eksamen pengesanan virus COVID-19.
 • Menjalankan tuntunan kepada kakitangan kesihatan khususnya mengenai penggunaan alat pelindung diri/Personal Protective Equipment (PPE) yang betul.
 • Memastikan stockpile PPE dan ubat-ubatan bagi merawat kes COVID 19 adalah mencukupi.
 • Meningkatkan kesedaran basyar ramai adapun jangkitan virus COVID19 melalui media sosial dan alat angkut cetak.

Soalan 42: Apakah langkah pencegahan jangkitan COVID-19 di tempat kerja?

Setiap penasihat dan pekerja perlu mengamalkan langkah-langkah berikut, iaitu:

 • Memastikan palagan kerja bersih dan bebas bibit penyakit. Kerap lap permukaan dan alatan dengan cecair disinfeksi.
 • Letakkan hand sanitizer di tempat nan mudah dicapai di tempat kerja dan pastikan ia buruk perut diisi semula.
 • Menyempatkan pelitup muka.
 • Mematuhi prosedur kerja selamat dan memakai Personal Protective Equipment (PPE) yang ditetapkan semasa berkarya.
 • Menggalakkan bekerja berasal apartemen bagi pekerja yang lain perlu mampu di pejabat sepenuh musim.
 • Memberi taklimat kepada pegiat dan pelanggan sekiranya terdapat kes COVID-19 dalam komuniti sekitar dan galakkan bekerja berasal rumah jika tak sihat/bergejala.

Soalan 43: Apakah tindakan majikan kalau suka-suka kes aktual COVID-19 di tempat kerja?

Majikan harus bekerjasama dengan pihak Departemen Kesihatan Malaysia (KKM) dalam memberi maklumat cak bagi pengesanan koalisi rapat dengan pekerja positif COVID-19. Pejabat Kesihatan Daerah akan menjalankan sortiran dan pengesanan kontak berapit di panggung kerja yang terwalak kes positif. Berdasarkan saringan tersebut, pekerja nan dikesan andai perhubungan mepet perlu menjalani ujian COVID-19.

Majikan harus menjalankan pembersihan dan nyahkuman di pangsa kerja dan kawasan pejabat. Panduan disinfeksi dan pengumbahan di pejabat haruslah dibuat berdasarkan garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

Soalan 44: Apakah anju pencegahan jangkitan COVID-19 di pusat beli belah?

 • Pemilik postulat perlu rajin mengamalkan nyahkuman/disinfeksi latar yang mudah dicemari kuman seperti mana tempat duduk, eskalator & sisir jenjang, troli, pentol bab, butang lif dan mesin ATM.
 • Sentiasa bersihkan tangan dengan hand sanitizer maupun basuh tangan dengan air dan sabun bubuk.
 • Amalkan penjarakan fizikal sedikitnya 1 meter.
 • Pakai pelitup muka dengan cara yang betul.

Soalan 45: Apakah prosedur nan wajib dilakukan apabila pulang dari Sabah?

Semua pendatang yang start dari Sabah mesti:

 • Memuat turun dan mendaftar aplikasi MySejahtera
 • Mendaftar masuk (Check-in) memperalat aplikasi MySejahtera di Portal Masuk antarabangsa (PMA) Malaysia.
 • Menjalani saringan kesihatan dan ujian swab Rt-PCR COVID-19 di PMA.
 • Menjalani kuarantin wajib selama 14 tahun di kediaman koteng atau hotel dan dipakaikan kerokot pengawasan (wristband).
 • Mendapatkan surat keabsahan menaiki kenderaan awam jika perantau meneruskan pengembaraan menggunakan kenderaan awam ke alamat kediamannya.
 • Menjalani kuarantin teristiadat sejauh 14 perian di kediaman sendiri bermula dari tarikh ketibaan di PMA.
 • Memantau kesihatan kendiri menggunakan Home Assessment Tool (HAT) dalam aplikasi MySejahtera selama 14 hari. Sekiranya bergejala dalam tempoh 14 hari, sila hubungi Pejabat Kesihatan Daerah berhampiran cak bagi rawatan lanjur.
 • Berbuat ujian RTK Antibodi (RTK Ab) pada periode ke-13 di Balai pengobatan Kesihatan yang berhampiran.
 • Sekiranya keputusan ujian kedua (RTK Ab) merusak, kopi Perintah Pelepasan Pengawasan akan diberikan dan gelang pengawasan akan ditanggalkan oleh fungsionaris diberi kuasa lega waktu ke 14.
 • Sebaliknya, takdirnya keputusan ujian adalah positif, testing Rt-PCR perlu dilakukan.Tiada caj dikenakan untuk ujian Rt-PCR ini. Selepas eksamen, beliau dibenarkan balik ke rumah dan menyinambungkan kuarantin.
 • Takdirnya ujian Rt-PCR yaitu negatif, Perintah Pemuasan Pengawasan akan diberikan dan gelang sensor akan dipotong.
 • Jika testing Rt-PCR adalah berwujud, anda akan dirujuk ke hospital bakal rawatan lanjut.

Soalan 48: Adakah saya dibenarkan bakal keluar bersukan/ beriadah di tempat awam?

Aktiviti sukan, riadah dan rekreasi adalah tertakluk kepada SOP yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan tertakluk kepada kawasan tempat tinggal anda, sama terserah PKPP, PKPB atau PKPD. Jika ia tinggal di kewedanan PKPD, beliau lain dibenarkan menjalankan semua aktiviti sukan, rekreasi dan riadah. Bagi negeri PKPB, aktiviti bersukan boleh dilakukan secara sosok atau berkumpulan dengan syarat tidak melebihi 10 orang, dilakukan di kawasan terbuka, tidak melibatkan sentuhan fizikal (contact sports) dan mematuhi peraturanperaturan yang sedang berkuatkuasa. Ini termasuklah kebenaran menggunakan fasiliti dan akomodasi sukan publik longo (indoor) dan (outdoor) nan dikeluarkan oleh Pihak Berhak Domestik (PBT).

Source: https://covid-19.moh.gov.my/faqsop/faq-covid-19-kkm