P1250137

Salam Jumaat, nak cepat ni, tak leh lelama, belum masak lagi, tapi apa pun kasi sarapan sat, skip makan pun enggak pe amnesti tu, alah mat gebu tak makan setahun sekali lagi orang tak sangka aku tak makan, sebab dok varietas tu siaa..gebu..hehe .Ok tadi blurr tatau apa nak sarapan, tanya kak ummi, kak, roti john bes lain?..dia pengenalan besss….terus ni mat pi tengok apa yang suka-suka. Hmm, bahan2 rasanya ok, sahaja tang roti tu lain dak lahh… Segala ada kesah, centung kita cak bagi anda, aku belasah je kurnia roti benggali nan varietas roti paun tuu…menjadi juga tapi dah enggak de varietas roti john laa, apa2 pun nampak sensual gak morong, mengiurkan juga…
Bro Framestone
tadi siap soal, menu sarapan, aku kata nak pi beli kueh kat kedai kak mariah carey seberang jalan ni, tapi kensel laa..sebab sah2 kueh semua dah adv amat…eh u all tak join lagi ke
“Sahabat Blogger”
..adehh, cepat joinn, boleh promo2 blog masing2 sambail bikin sessi tanya jawab…lebih-lebih lagi tunggu
klik sini..
. Ok jom toleh tipe mana resipi Roti John ala Mat Gebu nih…

BAHAN-BAHANNYA 🙂

1 keping daging burger (ni je yang ada kat rumah)
1 biji saiz terlambat dasun holland, cincang
1 sudu lautan rata rempah kari daging
2 ulas umbi lapis putih, cincang halus
1 hirisan nipis si pedas, cincang halus
1 sendi daun bawang, hiris subtil
2 petiolus daun sup, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lombok hitam berperisa “paduka tuan-shio”
1 skor telur, dipukul cacat
4 keping roti sandwich (mat kemustajaban roti benggali)
Hirisan halus kobis
Hirisan timun
Hirisan tomato
Sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA 🙂

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia sampai harum, masukkan rempah kari dan keruh rata. Masukkan daging burger tadi, gaul sampai sebati. Tuang sedikit air sekiranya wajib.
  2. Masukkan serbuk embalau hitam dan ganar. Masak hingga cengkar. Lenyapkan api dan masuk hirisan daun sup dan daun umbi lapis, gaul rata. (sekiranya rasa nak letak garam pun ok, tapi daging burger dah masin). Cak agar sejuk. Masukkan telur dan gaul rata.
  3. Panaskan non-stick pan, lenser dengan invalid patra. Tuang 1/2 bahagian no.2, ratakan sedikit. Bila kelihatan dempet masak, letakkan 2 keping roti menghampari turap telur tadi. Tekan2 sedikit dan biar sampai matang.
  4. Berhati2 terbalikkan dan biar bahagian roti cacat peerang. Bila ok, bisa gotong. Hias dengan hirisan kobis, timun dan tomato, paipkan sos kegemaran sebelum dihidangkan…